≫ 

Objavljene najoštrije fotografije Sunca ikada, naučnici u potpunom čudu

Naučnici su ranije smatrali da je atmosfera mračna i uglavnom prazna, ali promenili su mišljenje posle novih dokaza

  • 1
Sunce

Foto: Twitter/University of Central Lancashire (UCLan)

Britanski naučnici u saradnji sa NASA-om objavili su fotografije Sunca u najvišoj rezoluciji do sada.

Fotografije je analizirao tim istraživača sa Univerziteta Centralnog Lankašajera i NASA-e dali su astronautima nove informacije koje se tiču atmosfere našeg Sunca, čime su otkrivene mnoge misterije u vezi sa ovim nebeskim objektkom.

Naime, naučnici su ranije smatrali da je atmosfera mračna i uglavnom prazna. Nove slike, međutim, otkrile su da “tačke” zapravo sadrže niti vrlo toplog i naelektrisanog gasa, a neke od njih su debljine i do 500 kilometara, prenosi "Sky".

Slike je zabeležio Nasin teleskop koji je bio smešten u raketi u podorbiti Zemlje, koji je uspeo da identifikuje i male delove sunčeve atmosfere veličine do 70 kilometara,

Iako naučnici sada znaju da ove niti postoje, njima i dalje nije poznato kako nastaju. Istraživači se nadaju da kada bi saznali šta je njihov uzrok, mogli bismo da razumemo solarne oluje koje utiču na život na našoj planeti.

Profesor sa Univerziteta Centralni Lankanšajer, Robert Volš, rekao je slike daju “ultra HD” pogled na našu zvezdu po prvi put.

- Solarni astronomi do sada su mogli da gledaju nama najbližu zvezdu u “standardnoj rezoluciji. Zamislite da gledate fudbalsku utakmicu u standardnoj rezoluiji, videćete samo da je teren zelen i dresove igrača. Ali ako gledate u “ultra HD” rezoluciji, moći ćete da vidite i svaku travku na fudbalskom terenu. Isti slučaj je i sa novim fotografijama koje imamo - objasnio je Volš.

Video: Zaštita od kvarova i smetnji: Radnici distributivnog sistema popravili Sunce

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA