Pronađen zagubljen snimak kopača koji sviraju usnama: Maštovito društvo upoznalo se na njivi

"Kako smo počeli da sviramo, prvo je počeo komšija Života Gavrilović pomalo uz usne, pa smo mi počeli, nas nekoliko uz njega"

  • 1
Orkestar Printskrin: Facebook/Pop Saska

Orkestar koji koristi samo svoje usne i prste da bi zvucima stvorio neverovatnu kompoziciju. Ništa neobično, ima danas takvih grupa, mladi, kreativni, pokažu da i bez instrumenata mogu da osmisle zanimljiv muzički eksperiment.

Ali, na ovom snimku niti su mladi ljudi, niti je doba moderno. Ova skupina, danas bi mogla da bude prava atrakcija, a njih je neko davno pronašao, možda i sasvim slučajno, snimio ih i... tek sada taj video ponovo je oživeo u digitalnom obliku. A nastao je sigurno pre dve ili tri decenije.

Kad su bili momci, ovi ljudi sastali su se na njivi. Nisu imali ništa, osim vedrog duha. I više od toga nije im ni trebalo.

- Naš orkestar smo osnovali pre 1940. godine, skupljali smo se ovako po kopanju, mi stariji, nismo imali gde da se skupimo, nismo imali kulturnih domova, nismo imali igrališta, nismo imali ništa, mi se skupljamo po njivama.

Kopali smo, njiva do njive, skupimo se kopači o ručku i tako, i pričamo, veselimo se, pijemo vodu umesto rakije, pravimo kao bajagi neku svadbu, šalimo se, rvemo se, bacamo kamena s ramena.

I to je bila naša šala. Kako smo počeli da sviramo, prvo je počeo komšija Života Gavrilović pomalo uz usne, pa smo mi počeli, nas nekoliko uz njega i tako smo osnovali... (snimak se prekida) - pričao je Desimir Jovanović.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • DARKO 100%

    27. maj 2020 | 21:14

    Nisu imali ništa, osim vedrog duha. I više od toga nije im ni trebalo.to je pravi odgovor zivota,svaka cast za te ljude

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA