≫ 

Nacističko zlato vredno više od milijardu funti zakopano ispod palate u Poljskoj

Istraživači iz fondacije žele da nateraju vladu na iskopavanje

  • 4
The Hochberg Palace

Foto: Shutterstock

Sumnja se da se u temeljima palate u Poljskoj krije 28 tona nacističkog zlata vrednog više od milijardu funti, nakon što je ta lokacija spomenuta u SS dnevniku.

Istraživači poljsko-nemačke Fondacije Šleski most, koji tvrde da su dnevnik nabavili iz masonske lože, kažu da je blago zakopano u poslednjim danima Drugog svetskog rata, zajedno sa leševima više svedoka. Prema fondaciji, zalihe zlatnih poluga, nakita i kovanica leže na dnu razorenog bunarskog okna u temeljima porušene palate Hohberg, u blizini grada Vroclava, piše Dejli Mejl.

Ako je tvrdnja tačna, blago bi moglo vredeti 1,25 milijardi funti po današnjim cenama.

Roman Furmanjak, predsednik fondacije koja je pronašla lokaciju, tvrdi da je dnevnik napisao SS oficir Egon Olenhauer, koji je bio veza između SS policajaca koji su skrivali blago i bogatih članova SS i njihovih porodica koje su posedovale dragocenosti.

Smatra se da je Hitler naredio da se u regionu Šlezije sakriju 260 kamiona natovarena dragocenostima, kada se plima Drugog svetskog rata promenila.

Prema Furmanjaku, dnevnik je decenijama bio kod 1.100 godina stare masonske lože pre nego što je predata fondaciji pre 10 godina.

Rekao je da su detalji mogli biti objavljeni tek prošle godine nakon što su svi povezani sa događajima iz dnevnika umrli, a sada izlazeći u javnost pokušava da natera vladu na iskopavanja.

Video: Vatikan otvorio arhive: Konačno saznajemo istinu o saradnji Katoličke crkve i ustaša

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Brana

    28. maj 2020 | 09:37

    Kad ga iskopate da ga vratite u Srbiju.

  • Тодорић

    28. maj 2020 | 10:48

    Украдено злато није нацистичко,треба га вратити претходним власницима.

  • 😊

    28. maj 2020 | 09:46

    Nemoguće da ga nemci nisu, za sve ovo vreme pokupili?! A i poljaci, da su ga ostavili da se objavi! Oteto prokleto, i to na koji način?! Stiže kazna

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA