Zaranjaju u dubine da izvuku samo jednu stvar sa Titanika, uskoro kreće ekspedicija

Doneta je odluka da se odobri zaron i izvlačenje jednog predmeta sa luksuznog broda koji je potonuo pre više od jednog veka

  • 0
Titanik Foto: Wikipedia/F.G.O. Stuart

U noći 15. aprila 1912. potonuo je Titanik, putnički brod za koji se verovalo da je neuništiv. Decenijama se vodila rasprava o tome da li treba dozvoliti izvlačenje predmeta iz olupine broda, a sada je konačno odobreno da ekipa ronioca zaroni na dubinu od 3,8 kilometara i na površinu izvuče samo jedno - telegraf.

Sud u Virdžiniji izdao je odobrenje za ovakvu akciju i time poništio odluku iz 2000. godine kojom je zabranjeno otvaranje broda.

Kako je najavljeno, podmornica bi trebalo da zaroni u avgustu ili septembru, a odluka je do sada odlagana zbog loših uslova i smanjene vidljivosti.

Do sada je na površinu izvučeno oko 5.000 predmeta, koji su se nalazili oko olupine, ali navodno nikad nijedan predmet nije iznet sa samog broda.

Iako su mnogi sa oduševljenjem dočekali ovu vest, ima onih koji ne odobravaju da se olupina otvara i u nju zalazi. Kažu da se tako narušava mir tragično stradalih duša.

Podsetimo, na Titaniku je bilo više od 2.000 putnika u trenutku kada se sudario sa ledenim bregom, oko 1.500 ljudi izgubilo je život.

Brod je potonuo u noći s 14. na 15. april 1912. oko 740 kilometara od najbližeg kopna, a prvi brod koji je došao u pomoć stigao je sat i po nakon potonuća - dugo nakon što je i poslednja žrtva u ledenom moru umrla.

Video: Da je Titanik imao ove buriće, nikad ne bi potonuo

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA