Mali Kenijac osmislio napravu za pranje ruku u borbi protiv korone, dobio predsednikovu nagradu

Stiven Vamukota je najmlađi među 68 dobitnika nagrade kenijskog predsednika Uhurua Kenijate

  • 2

Devetogodišnji kenijski dečak Stiven Vamukota, koji je napravio drveni uređaj za pranje ruku da bi ograničio širenje korona virusa, dobio je početkom nedelje nagradu od predsednika zemlje.

Vamukota je bio najmlađi među 68 dobitnika nagrade kenijskog predsednika Uhurua Kenijate. On je napravio poluautomatsku mašinu za pranje ruku kako bi se njegovi sugrađani što bolje borili protiv virusa korona. U Keniji inače ima više od 2.000 potvrđenih slučajeva.

Iskoristio drvo za prozore

Dečak je prikupio drvo, eksere i malu posudu za vodu da bi napravio mašinu. Njegov otac Džejms se vratio sa posla jednog dana i shvatio da je dečak iskoristio drvo koje je on nameravao da iskoristi da napravi prozor.

- Video sam da njegova konstrukcija nije baš stabilna, pa sam mu pomogao da napravi neke izmene. Nisam hteo da mu se ceo trud raspadne - kaže otac Džejms.

Mašina inače ima dve pedale, jednu koja oslobađa sapun i drugu, koju kad pritisnete izlazi voda. Korisnici ne moraju da dodiruju površine rukama jer sve pritiskaju stopalima, a tako se smanjuje i mogućnost zaraze.

Stiven Vamukota, Stephen Wamukota Printskrin: Youtube/Mobile Journalism Africa

Prema očevim rečima, njegov sin je smislio sve zahvaljujući školskom sistemu koji decu uči da sklapaju i konstruišu razne stvari.

Obećana mu stipendija

Guverner oblasti Bungoma obećao je dečaku stipendiju za dalje školovanje, u školi koja će moći da isprati njegov talenat.

Prema rečima dečakovog oca, Stiven je uvek govorio da želi da gradi fabrike i postane inženjer.

- Nadam se da hoće. Da će postati velika ličnost - priželjkuje njegov otac.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA