Nemački naučnik nazvao novu vrstu pauka po Greti Tunberg

Arahnolog Peter Jegr iz Društva za istraživanje prirode Sekenberg odabrao je za novootkrivenu vrstu pauka na afričkom ostrvu Madagaskaru ime "Thunberga greta“

  • 0
Greta Thunberg Foto: Tanjug/AP

Nemački naučnik nazvao je novu vrstu pauka s Madagaskara po tinejdžerki aktivistkinji Greti Tunberg, objavila je njegova organizacija.

Arahnolog Peter Jegr iz Društva za istraživanje prirode Sekenberg odabrao je za novootkrivenu vrstu pauka na afričkom ostrvu Madagaskaru ime "Thunberga greta“.

Thunberga greta pripada širem rodu pauka lovaca koji je Jeger nazvao Thunberga. Ostala četiri pauka otpre su poznata naučnicima, no sada su svrstani u novi rod, prenosi Index.hr.

Jeger je rekao da je to ime izabrao kako bi skrenuo pažnju na gubitak bioraznolikosti u svetu i na zahteve koji su se mogli čuti na skupovima koje je organizovala skandinavska aktivistkinja.

- Njena predanost borbi protiv klimatskih promena i za bolju budućnost našeg planeta je impresivna. Rast temperature utiče na sva područja prirode, uključujući endemsku raznolikost i paukove Madagaskara - rekao je naučnik iz Frankfurta.

Pauk, spider Pixabay.com

Jeger pronalazi nove vrste paukova već dva decenije, a Thunberga greta njegovo je 400. otkriće.

I ranije je nazivao nove vrste po slavnim osobama, pa tako pauk s jugoistoka Azije nosi ime Heteropoda davidbowie po slavnom britanskom muzičaru.

Video: Gretu napali paparaci u Madridu: Ona se smejala, a policija jedva uspevala da je zašititi

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA