Zoo-vrt nakon 30 godina dobio prvu bebu patuljastog nilskog konja

Akobi na jeziku zapadnoafričkog naroda Joruba znači "prvorođeni", a to su mu ime dali jer je prvi patuljasti nilski konj koji je došao na svet u zoološkom vrtu u San Dijegu nakon više od 30 godina

  • 1
Pigmejski ili patuljasti nilski konj Foto: Tanjug/AP

Dvomesečni Akobi, prvo mladunče patuljastog nilskog konja Zoološkog vrta u San Dijegu nakon više od 30 godina, pod budnim okom majke prvi put je izašao iz skloništa na radost osoblja vrta.

Akobi na jeziku zapadnoafričkog naroda Joruba znači "prvorođeni", a to su mu ime dali jer je prvi patuljasti nilski konj koji je došao na svet u zoološkom vrtu u San Dijegu nakon više od 30 godina, navodi Hina.

- Činjenica da smo dočekali ovo za nas je od velikog značaja i zaista smo jako uzbuđeni - rekla je jedna od čuvarki Lien Klinski, dodajući da je u šumama zapadne Afrike ostalo manje od 3.000 primeraka ove životinjske vrste.

Iako su patuljasti nilski konji oko 10 puta manji od običnih nilskih konja, mogu težiti i do 550 kilograma. Akobi je još uvek mali i težak je tek nešto više od 18 kilograma. Pre nego što su mu dali zvanično ime, čuvari su ga od milja zvali "grudvica".

Akobi i njegova majka Mejbel poslednja dva meseca su proveli u manjem ograđenom prostoru. Ali, prošle nedelje su ih čuvari pustili u veće stanište, pa će posetioci moći da ih vide nakon što se zoološki vrt ponovo otvori za javnost.

Mejbel pomno prati Akobijevo praćakanje po bazenu jer se mladunče brzo umara. Nilski konji zapravo ne znaju da plivaju i uglavnom hodaju s glavom pod vodom. Akobijeve noge prekratke su da bi se pod vodom kretao poput majke pa ga Mejbel povremeno njuškom podigne iznad površine da bi udahnuo vazduh.

Klinski i njen tim kažu da su Mejbelinu trudnoću i majčinstvo pratili sa strahom jer im je 2015. godine mladunče nilskog konja uginulo nedelju dana nakon rođenja.

Video: Neodoljiva je! Beba nilskog konja mazi se po ceo dan sa čuvarom

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA