Greška na kalendaru: Postoji vekovima, a niko je ne vidi

Brojčana imena su malo neodgovarajuća

  • 2
kalendar, datum, datumi, brojevi

Foto: Pixabay.com

U Evropi, a kasnije u celom svetu, u upotrebi su nazivi meseci ustanovljeni u kalendaru starog Rima pre više vekova. Međutim, ti nazivi su nedosledni i sami sakupljeni iz raznih epoha, a mnogi ljudi ni ne znaju da kriju jednu "grešku".

U kalendaru koji danas koristi najveći deo sveta, pet meseci nose nazive po bogovima rimskog Panteona – Janus, Februs, Mars, Maja, Junona. Za dva su imena, u svoju čast, stvorili carevi – jul (Gaj Julije Cezar) i avgust (Gaj Oktavijan Avgust).

Aprilu ime dolazi od glagola (latinski “aperire”, što znači raskrivati), a četiri meseca imaju numeričke nazive – septembar, oktobar, novembar i decembar, prenosi Istorijski zabavnik.

Upravo tu se potkrala greška jer su ta “brojčana imena” neodgovarajuća – deveti mesec se naziva sedmim (septembar), deseti osmim (oktobar), jedanaesti devetim (novembar), a dvanaesti desetim (decembar).

Kako je došlo do zabune

 

Prvi rimski kalendar u vreme Nume Pompilija je imao samo deset meseci. Tako je i bilo predviđeno da septembar bude sedmi, oktobar osmi i tako dalje.

Problem je nastao već posle Nume kada su uvedena još dva meseca i to na početak godine koja je do tog trenutka počinjala u martu. Pre ovog meseca tada su “umetnuti” januar i februar.

Niko se nije setio da se mesecima koji su imena nosili po svojim rednim brojevima, imena usklade sa njihovim novim mestom u godini. Tako je sedmi mesec postao deveti, osmi deseti, deveti jedanaesti, a deseti dvanaesti.

I tako zapravo najveći deo sveta i danas uči nazive meseca "sa greškom".

Video: Kakvi kučići! I mačići! Australijski vatrogasci prikazali svoju nežnu stranu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Раднаскела

    26. jun 2020 | 09:51

    Словенски називи, па и изворни српски, немају грешку, јер су добили имена по променама у природи. Хрвати су то паметно сачували у употреби, а ми смо се "полатинили" и преузели туђе.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA