Princeza Dajana bi danas napunila 59 godina: Na poslednji rođendan primila presladak poziv od Harija

Princeza je ostala poznata po svom humanitarnom radu i nesebičnoj pomoći, a njena zaostavština nastavlja da živi kroz njene sinove

  • 0
Princeza Dajana Foto: Guliver/John Minihan/Evening Standard/Hulton Archive/Getty Images

Na današnji dan 1961. rođena je Dajana Spenser. Sa tačno 20 godina Dajana se udala za naslednika britanskog prestola, princa Čarlsa i odmah postala najpoznatija žena na svetu. Dobila je nadimak "narodna princeza", a na svoj poslednji rođendan primila je čak 90 buketa, ali ga nije proslavila sa prijateljima, već je radila ono po čemu je najviše pamte.

Bivša princeza od Velsa je 1. jula 1997. godine napunila 36 godina. Proslava je usledila godinu dana nakon što se razvela od princa Čarlsa.

Dajana je bila fokusirana na to da ponovo izgradi život, kao što je rekla u poznatom intervjuu za magazin Veniti fer, koji je objavljen na veče njenog rođendana.

Tog rođendanskog jutra Dajana je primila poklon od dizajnera Žaka Azagurija: prelepu crnu haljinu koju je dostavio Kensingtonskoj palati.

Princeza je takođe bila obasuta buketima, dobivši ih ukupno 90.

Kejt Midlton, Kate Middleton, Princess Diana tiara, princeza Dajana Foto: Profimedia/Goff Photos

U to vreme 12-godišnji princ Hari bio je u školi u Berkširu.

Prema biografiji "The Diana Chronicles", koju je napisala Tina Braun 2007. godine, mladi princ pozvao je majku kako bi joj poželeo srećan rođendan, pa je čak okupio nekoliko drugara da joj otpevaju pesmu preko telefona.

Umesto da prirede raskošnu proslavu rođendana to veče, Dajana je prisustvovala dobrotvornoj svečanosti prikupljanja sredstava u londonskoj galeriji Tate, koju je organizovao Šanel.

Te večeri Dajana je nosila haljinu koju je Azaguri napravio za nju, što će postati jedno od njenih najpoznatijih izdanja.

Kada je stigla na događaj, slavljenica je dobila još poklona, uključujući balone i cveće, od fanova okupljenih ispred galerije.

Dajanu je na događaj pratio brat Čarls Spenser. Nažalost, to će biti poslednji put da je video svoju sestru.

Posle skoro dva meseca od Dajaninog 36. rođendana, 31. avgusta 1997. godine, princeza je poginula u automobilskoj nesreći u tunelu u Parizu.

U govoru na njenoj sahrani, njen brat Čarls prisetio se njenog poslednjeg rođendana, rekavši da je "sijala".

- Poslednji put kada sam video Dajanu bilo je 1. jula, na njen rođendan, kada, tipično za nju, nije imala vremena da proslavi specijalan dan sa prijateljima, već je bila počasni gost na dobrotvornom događaju - rekao je on.

Princeza se poslednjih meseci svog života potpuno okrenula dobrotvornom radu i filantropiji.

- Sada mi ništa ne daje više zadovoljstva nego da volim i pomažem onima koji su najranjiviji u našem društvu - rekla je za Veniti fer.

Video: Prvo pojavljivanje princa Harija posle napuštanja kraljevske porodice

(A. M.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA