≫ 

Vanzemaljci, NLO i teorije zavere: Šta krije misteriozna "Oblast 51"

Američka vlada je tek 2013. godine i zvanično priznala da postoji "Oblast 51", a sve do tada je bilo predmet glasina

  • 2
vanzemaljci, svemir, astronaut Pixabay.com

“Oblast 51” i dalje privlači pažnju ljudi širom sveta i uvek se nađe u nekim teorijama zavere, bilo da se radi o vanzemaljcima i neidentifikovanim letećim objektima (NLO) ili pak o tajnim eksperimentima američke vojske.

Ovaj vojni objekat, koji se nalazi pod velikim merama bezbednosti u pustinji Nevada, ne objavljuje bilo kakve informacije u javnosti, što ostavlja puno mesta za razne spekulacije i teorije zavere.

Vlada Sjedinjenih Američkih Država tek je 2013. godine javno priznala da “Oblast 51” postoji, a to postojenje i dalje krasi veo tajne i misterije. Međutim, ovo su neke stvari koje znamo o “Oblasti 51”.

1. Premda svi znamo taj region pod imenom “Oblast 51”, američka vlada je dodelila objektu ime “Poligon za testiranje i trening u Nevadi” (Nevada Test and Training Range) u sklopu baze Nelis američkog ratnog vazduhoplovstva.

2. Baza je inicijalno izgrađena 1955. godine u svrhu testiranja špijunskog aviona U-2, koji je razvijen pod trajnim imenom “Project Aquatone”. Letelica je sastavljana u Burbanku u američkoj državi Kalifornija pre nego što je poslat u Nevadu na testiranje.

Oblast 51 Oblast 51, Foto: Printscreen/Youtube/ABC News

3. Pored razvoja aviona U-2, u “Oblasti 51” razvijani su i druge letelice za osmatranje i špijunažu, kao što je A-12. Taj avion je bio u mogućnost da se kreće velikim brzinama.

4. U-2 je mogao da dostigne visinu preko 21.000 metara, što je mnogo više od bilo kog aviona u to vreme, a A-12 je bio gotovo nevidiljiv za radare i mogao je da preleti SAD za nešto manje od jednog sata, kretajući se brzinom od 3.500 kilometara na sat.

5. Prema navodima CIA, ime “Oblast 51” nastala je od oznaka na mapi. Međutim, mesto je dobilo nekoliko mesta među kojima je i “Watertown”, koje je navodno nadenuo nekadašnji direktor CIA Alen Dals, koji je rođen u mestu Votertaun u Njujorku.

6. Takođe, to postrojenje prate nadimci kao što su “Paradise Ranch” i “Dreamland”. Ime “Paradise Ranch”, odnosno u prevodu na srpski “Rajski ranč” skovano je kako bi ustanova zvučala primamljivije onima koji rade tamo.

7. Pre “Hladnog rata”, područje koje je sada poznato kao “Oblast 51” korišćeno je za rudnike srebra i olova. Kada je počeo konflikt SAD i SSSR-a, vojska je preuzela udaljenu oblast i koristila je za testiranje oružja kao i za nuklearne probe.

8. Javnost nikada nije uspela da poseti oblast baze koja je konstantno pod stražom. Najbliže što su posetioci mogli da stignu jeste ograda sa znakovima da je prilaz zabranjen. Čak je i avioprostor iznad baze zabranjen ukoliko nemate posebnu dozvolu da letetite iznad.

Oblast 51 Žitelji Nevade kažu da je u porastu broj viđenih NLO-a, Foto: Printscreen/Youtube/ABC News

9. “Oblast 51” je 2019. godine privukla pažnju medija pošto je kreiran Fejsbuk događaj pod nazivom “Opsada Oblasti 51 - ne mogu sve da nas spreče”,

10. Prema istraživanju kompanije Galup iz 2019. godine, 68 ispitanika smatra da američka vlada zna više o NLO fenomenima nego što otkriva. Većina je takođe istakla da nikada nije videla nešto nalik vanzemaljskom brodu, dok 16 osoba tvrdi da jeste, navodi "Njuzvik".

11. Jedna od mnogih teorija povezanih sa tim vojnim postrojenjem jeste da su upravo tu prevezeni ostaci vanzemaljske letelice koja se srušila 1947. godine u Rozvelu. Navodno su delovi NLO-a prebačeni u “Oblast 51” kako bi vojska napravila vanzemljasku letelicu.

12. “Oblast 51” je prvi put pomenuta u vezi sa vanzemaljcima 1989. godine posle intervjua koji je dao navodno zaposleni u tom vojnom kompleksu. Robert Lazar je govorio za TV stanicu u Las Vegasu i tvrdio da “Oblast 51” čuva i izučava vanzemaljske letelice i da je njegov posao bio da tu tehnologiju primeni u vojne svrhe. Lazarov kredibilitet je pretrpeo jak udarac, pošto su školski podaci pokazali da nije studirao na institutima za tehnologiju u Masačusetsu i Kaliforniji kao što je tvrdio.

13. CIA je zvanično potvrdila postojanje “Oblasti 51” tek 2013. godine, kada je ta agencija obelodanila dokumente u vezi razvoja aviona U-2 i A-12. Do tada, to postrojenje je bilo samo predmet glasina.

14. Poznato je da su u tom objektu testirane brojne letelice 70-ih godina prošlog veka, a svi ostali navodi o eventualnoj vanzemaljskoj tehnologiji su i dalje misterija. “Oblast 51” je i dalje aktivna baza koja se bavi razvojem vojne tehnologije.

Video: Istina više nije negde tamo: Vanzemaljci postoje, potvrdio Pentagon i objavio snimke NLO

(M. Lj.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Boki

    6. jul 2020 | 09:25

    Bob Lazar, to je čovek koji je radio u Oblasti 51 na obrnutom inženjeringu vanzemaljskih letilica. Nisu nikakve teorije zavere, to je živa istina. Nađite o ovom inženjeru na internetu nešto, nije u pitanju ludi naučnik već veoma stručan čovek...

  • nikolas

    6. jul 2020 | 07:53

    TU SE TESTIRA I ELEMENT 115 KAO POGONSKO GORIVO KOJE KORISTE VANZEMALJCI!! ONI SU TU VEC 7 DECENIJA A AMERI 5 DECENIJA NA MESECU U SVOJOJ BAZI!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA