Dragica na prozor stavila saksiju sa cvećem, u njoj se izlegla četiri sokola

Mama je svakog dana snela po jedno jaje, iz kojih su se izlegli mladunci

  • 3
Soko

Foto: Pixabay

Jedna saksija za cveće u selu Tuhlju u Hrvatskoj postala je dom malim sokolima. Na prozoru gospođe Dragice Gajšek pre nekoliko dana izlegla su se četiri ptića. Radi se o sokolima vetruškama, koji su najmanja vrsta sokola u Hrvatskoj.

Mama vetruška pre mesec i po dana prisvojila je saksiju u kojoj je bila biljka čuvarkuća te je snela pet jaja, pišu 24sata.

- Pre mesec i po dana videla sam da mi je iz tegle na kuhinjskom prozoru izbačena biljka čuvarkuća i deo zemlje, a umesto toga unutra sam našla jedno jaje. Volim životinje i prirodu i ništa nisam htela da diram. Uskoro se pojavila ptica nalik na sokola, koja bi pobegla čim bi me videla, pa sam je počela posmatrati iza zavese - priča 58-godišnja Dragica Gajšek.

Njihove fotografije možete da pogledate ovde.

Kaže kako je mamu pticu slikala te je fotke pokazala kolegi koji predaje biologiju, rekao joj je da se radi o vetruški. Kako prepričava Gajšek, inače učiteljica u osnovnoj školi, nakon prvog, vetruška je svaki dan snela po jedno jaje, ukupno njih pet. Četiri ptića su se izlegla, a peto jaje je mama vetruška bacila nakon što se ptić nije izlegao.

Soko

Foto: Pixabay

Nekoliko dana nakon što su se izlegli, ptići su počeli da izlaze iz posude za cveće.

- Bojala sam se da će pasti na ulicu jer nisu imali ravnotežu. Zato sam izvadila preostalu zemlju koja je bila unutra i onda više nisu mogli izaći - kaže Gajšek.

Malci su nedugo nakon toga počeli da jedu konkretnu hranu i mama vetruška počela je da im donosi miševe. Jednom je miš pao kraj posude pa ga je Gajšek dala ptićima.

Inače, nije čudno što su se vetruške nastanile u saksiji kod Gajšekovih. Odrasli ne grade vlastito gnezdo nego traže već gotovo. Naseljavaju se tako u pukotinama litica, starim gnezdima drugih ptica ili na zgradama, poput ovih u Tuhlju.

Video: Ovo je jedan od najvećih poklona Rusije: Pogledajte kako se izleže Putinov soko

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA