≫ 

Otkrivena nova vrsta ajkule koja "hoda": Koristi peraja za kretanje po zemlji

Umesto da plivaju unaokolo, one šetaju koristeći svoja peraja, manje su i ne putuju daleko

  • 2
Akula koja hoda peraja

Printskrin: Youtube/Conservation International

Ajkule koje "hodaju" izgledaju kao nešto što bi se pojavilo u filmovima fantastike, ali one zaista postoje. Istražitelji su otkrili novu vrstu ajkule koja "hoda" na svojim perajima.

Prema novom istraživanju, ova vrsta ajkule je najnovija vrsta morskih pasa na Zemlji. Nalazi ovog istraživanja suprotstavljaju se percepciji da se morski psi sporo razvijaju, prenose mediji.

Naučnici su već neko vreme znali za ajkule koje imaju sposobnost da "šetaju" na svojim perajima po suvom zemljištu, međutim, dok su istraživali ovu poznatu vrstu, otkrili su četiri vrste morskih pasa koje su u poslednje vreme razvile tu sposobnost.

Ajkule koje hodaju pojavile su se u vodama severne Australije. Manje su po veličini. Nameravaju da ostanu u izolovanim područjima i ne putuju daleko.

- Umesto da plivaju unaokolo, ove malene ajkule na dnu zapravo" hodaju" koristeći svoje grudne i karlične peraje, što im olakšava guranje glave ispod korala i stena dok traže male ribe, puževe i rakove - rekao je Mark Erdmen, koautor studije.

Naučnici pripisuju brzi razvoj sposobnosti hodanja kod pojedinaca ili malih grupa koje se kreću u novo područje. Jednom kada usvoje tehniku hodanja, buduće generacije nauče da hodaju od rođenja.

- Specifikacija se obično dešava kada se pojedinci određene vrste odvoje od svoje glavne populacije - ponekad šetanjem ili plivanjem ili odnošenjem do izolovanog mesta - objasnio je Erdmen.

- Ako imaju dovoljno sreće da prežive i razmožavaju se, evolucija će na kraju ovu novu populaciju odvesti u drugom pravcu i može dovesti do nove vrste - dodao je.

Video: Prizor koji je oduševio prisutne: Male ajkule na Kraljevoj plaži u Miločeru

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA