• 0

Čileanska policija ima novo rešenje za koronu: Treniraju pse da nanjuše zaražene

Trenirani psi bi već u avgustu trebalo da "krenu u akciju"

  • 0
Labrador

Foto: Pixabay.com

Čileanska policija pokušava da obuči pse da otkriju ljude zaražene novim korona virusom njušenjem njihovog znoja.

Tri zlatna retrivera i labrador u dobi od četiri do pet godina do sada su korišćeni u otkrivanju droge, eksploziva i nestalih ljudi, kaže policija.

- Program obuke rezultat je udruženih napora čileanske policije i stručnjaka sa Univerziteta "Catolica de Chile" i sledi slične programe u Francuskoj - rekao je Hulio Santelices, vođa ovog policijskog projekta.

Psi imaju 330 miliona mirisnih receptora i sposobnost da otkriju mirise 50 puta bolje od čoveka. Mogu da onjuše 250 ljudi u satu.

- Virus nema miris, ali zaraza izaziva metaboličke promene koje dovode do oslobađanja posebne vrste znoja, a to je ono što će psi otkrivati - kaže profesor veterinarske epidemiologije s katoličkog Univerziteta Fernando Mardones za AFP.

Prema Santeliceu, testovi u Evropi i Dubaiju pokazali su 95-postotnu tačnost u psećem otkrivanju Covida-19.

- Važnost ove studije je da će psi postati biodetektori i otkriti tu bolest u ranoj fazi - kaže Santelices.

Mardones dodaje da već postoje dokazi kako psi mogu da otkriju bolesti poput tuberkuloze, parazite, pa čak i rane stadijume raka. Psi mogu da osete male promene temperature kože pa bi se mogli koristiti i u otkrivanju prehlade.

Obuka pasa počela je pre mesec dana uz pomoć znoja prikupljenog od bolničkih pacijenata i stručnjaci se nadaju da će psi izaći na teren do avgusta. Planiraju da ih rasporede na područja gde je mnogo pešaka poput autobuskih stanica i aerodroma.

U Čileu je u utorak zabeleženo 1.836 novih slučajeva covida-19, najmanje u dva meseca. U zemlji je ukupno zaraženo oko 320.000 ljudi, a preminulo je više od 11.000.

Video: Suzana ima najslađeg trenera, i ceo internet je ljubomoran na nju zbog toga

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima