≫ 

Čileanska policija ima novo rešenje za koronu: Treniraju pse da nanjuše zaražene

Trenirani psi bi već u avgustu trebalo da "krenu u akciju"

  • 0
Labrador Foto: Pixabay.com

Čileanska policija pokušava da obuči pse da otkriju ljude zaražene novim korona virusom njušenjem njihovog znoja.

Tri zlatna retrivera i labrador u dobi od četiri do pet godina do sada su korišćeni u otkrivanju droge, eksploziva i nestalih ljudi, kaže policija.

- Program obuke rezultat je udruženih napora čileanske policije i stručnjaka sa Univerziteta "Catolica de Chile" i sledi slične programe u Francuskoj - rekao je Hulio Santelices, vođa ovog policijskog projekta.

Psi imaju 330 miliona mirisnih receptora i sposobnost da otkriju mirise 50 puta bolje od čoveka. Mogu da onjuše 250 ljudi u satu.

- Virus nema miris, ali zaraza izaziva metaboličke promene koje dovode do oslobađanja posebne vrste znoja, a to je ono što će psi otkrivati - kaže profesor veterinarske epidemiologije s katoličkog Univerziteta Fernando Mardones za AFP.

Prema Santeliceu, testovi u Evropi i Dubaiju pokazali su 95-postotnu tačnost u psećem otkrivanju Covida-19.

- Važnost ove studije je da će psi postati biodetektori i otkriti tu bolest u ranoj fazi - kaže Santelices.

Mardones dodaje da već postoje dokazi kako psi mogu da otkriju bolesti poput tuberkuloze, parazite, pa čak i rane stadijume raka. Psi mogu da osete male promene temperature kože pa bi se mogli koristiti i u otkrivanju prehlade.

Obuka pasa počela je pre mesec dana uz pomoć znoja prikupljenog od bolničkih pacijenata i stručnjaci se nadaju da će psi izaći na teren do avgusta. Planiraju da ih rasporede na područja gde je mnogo pešaka poput autobuskih stanica i aerodroma.

U Čileu je u utorak zabeleženo 1.836 novih slučajeva covida-19, najmanje u dva meseca. U zemlji je ukupno zaraženo oko 320.000 ljudi, a preminulo je više od 11.000.

Video: Suzana ima najslađeg trenera, i ceo internet je ljubomoran na nju zbog toga

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA