≫ 

U norveškom delu Arktika izmerena 22 stepena, prosek je inače između 5 i 8

Prethodni rekord dogodio se 16. jula 1979, kada je bilo izmereno 21,3 stepeni, rekao je meteorolog Kristen Gislefos

  • 2
Arktik, otapanje leda

Foto: Tanjug/AP

Svalbard, norveški arhipelag u Arktiku, u subotu je oborio apsolutni temperaturni rekord dostigavši 22 stepena Celzijusovih, objavio je norveški meteorološki institut.Svalbard, norveški arhipelag u Arktiku, u subotu je oborio apsolutni temperaturni rekord dostigavši 22 stepena Celzijusovih, objavio je norveški meteorološki institut.

S 21,7 stepeni izmerenih u 18 sati po lokalnom vremenu blizu mesta Longjearbjen, arhipelag je imao najtopliji dan od početka merenja.

Prethodni rekord dogodio se 16. jula 1979, kada je bilo izmereno 21,3 stepeni, rekao je meteorolog Kristen Gislefos.

Grupa ostrva poznatijih po imenu Spitzberg, nalazi se 1.000 kilometara od Severnog pola.

Subotnji temperaturni rekord daleko je iznad uobičajenih temperatura za ovo godišnje doba: u julu, koji je najtopliji mesec na Arktiku, temperature se na Svalbardu kreću između 5 i 8 stepeni C.

Arktik se zagreva dva puta brže od ostatka planete, kažu naučnici.

Video: Ni Gospodar prstenova, ni Igra prestola: Kulu od leda podigla je priroda

(Telegraf.rs/Hina)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Pavke

    28. jul 2020 | 22:03

    Znači bliži se ono čega celo čovečanstvo treba da se plaši, a to je KRAJ.!!!!

  • Brana

    28. jul 2020 | 17:18

    Od kada su pre 20-25 godina poceli da pisu o globalnom zagrevanju i podizanju temperature od npr 0,04 C° godišnje odmah je svaki laik mogao da primeti gresku.Niko od obicnih nije merio svakodnevno temperaturu i hvatao proseke pa racunao zagrevanje ali iz godine u godinu se videlo enormno podizanje temperature a o jacini suncevih zraka da ne govorimo.Pocetkom 80-tih pakleno leto je bilo 30 pa cak i 32 stepwna ali nikad preko toga,90-tih je bilo pakleno,sećam se 91, 92 i 93 da su temperature zvanicno bile od 37 do 43 dok je preživljavanje na asfaltu Beograda govorilo da je dista preko 45 steleni.Dvehiljadite su bile sarene ali realne temperature su isle često preko 42,43 stepena i pri tom pricam iskljucivo o Srbiji.Poslednja decenija je bila sarena,bilo je paklenhj vrućina ali bilo je i l mnogo nevremena i zahlađenja.Svako sunce peče,ozonski omotač koji nas je čuvao kao da više ne postoji.Sve u svemu brzo se dešavaju stvari oko nas i neka nam je Bog u pomoći.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA