≫ 

Preslatko: Zoo vrt prikuplja novac da napravi crvenoj pandi babine za pamćenje

Dolazak mališana na svet je sve prijatno iznenadio, ali sada zoološki vrt treba da adekvatno opremi stanište crvene pande, te su se obratili posetiocima za pomoć

  • 1

Mei Mei i Mošu, bračni par crvenih panda u Zoološkom vrtu Oregon, dočekao je prinovu 18 juna ove godine.  Ovaj mališan je odličnog zdravlja, i po rečima osoblja Zoo vrta, "drema kao šampion".

Ali postoji jedan problem - Mališan je bio neplanirana panda.

Mladunče crvene pande, rođeno u zatočeništvu, prilično je retka pojava. Tako da, iako je dolazak malog slatkiša obradovao sve u Zoo vrtu, oni nisu imali odgovarajuće kapacitete za smeštaj jednog mladunca.

Tako su zaposleni Zoo vrta došli na ideju da za Mei Mei naprave svojevrsne babine - sarađujući sa osobljem za negu crvene pande, pokušavaju da prikupe 40.000 dolara do 18. oktobra.

Novac od donacija će obezbediti da mama panda, tata panda i mladi pandica imaju hranu, bambus, igračke, i renovirano stanište. Sve donacije koje nadmaše prvobitnu cifru od 40 hiljada će biti pravedno raspodeljene ostalim štićenicima Oregon Zoo vrta.

Beba je ugledala svetlost dana 18 juna i teška je oko pola kilograma. Mama i beba su se dobro prilagodile na život u privatnom zoo porodilištu, izjavilo je osoblje.

"Jako smo srećni zbog Mei Mei, i divno je videti da je ona toliko brižna prema svojoj bebi", rekla je zaposlena Ejmi Kating, koja nadgleda eksponat crvene pande u zoološkom vrtu. "Svašta se još može dogoditi, pa smo oprezni i pružamo joj što više privatnosti. Čini se da joj zasad ide sasvim dobro."

Mladunci crvene pande rađaju se bespomoćni i slepi, oči im se otvaraju nakon nekoliko nedelja i obično ne napuštaju roditeljski brlog sve do nekoliko mjeseci nakon rođenja. Osoblje za njegu životinja ih neprestano motri, nadgledajući Mei Mei i njen podmladak putem video kamere kako bi bili sigurni da je sve u redu.

"Držaćemo ih na oku", rekla je Kating. "Prvih nekoliko nedelja su odsudne. Maksimalno smo posvećeni pružanju Mei Mei svega što joj treba da bi bila uspešna mama. Za sada joj ide odlično, a činjenica da je ranije već odgajala mladunce nas ohrabruje. "

Mei Mei i Mošu, otac mladunca, su se već ranije ostvarili kao roditelji, kada su doneli na svet i odgajili dva mladunčeta tokom svog boravka u zoološkom vrtu u Nešvilu 2017. godine.

Crvene pande smatraju se veoma ugroženom vrstom, i njihova populacija se smanjila za oko 50% u poslednjih 20 godina. Iako se tačan broj ne zna, po nekim procenama ih u prirodi trenutno ima samo 2500. Uz usitnjavanje i gubitak staništa, crvene pande su u opasnosti zbog krivolova i ilegalne trgovine divljim životinjama.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA