50 godina se verovalo da su izumrli: Viđena najređa rasa pasa, poznati su kao "pevajuće" životinje

Trenutno ih tek nešto manje od 300 živi u azilima, ali su izgubili velik deo svog genetskog sastava zbog brojnih ukrštanja

  • 1
Pevajući pas Printskrin: Youtube/Silver Cross Fox

Rasa pasa poznata kao "pevajući pas" s Nove Gvineje ponovo je viđena u planinama Indonezije nakon što se čak 50 godina verovalo da je izumrla.

Ovaj pas dobio je svoj poseban nadimak zbog stvaranja harmoničnih zvukova svojim lavežom i zavijanjem.

Naučnici su uporedili DNK ovih pasa s divljim psima u zatočeništvu i došli do saznanja da je ova rasa nastala iz pasmine divljih pasa sa planina Nove Gvineje.

Pre ovog otkrića smatralo se da je pevajući pas najređa i najstarija vrsta pasa na svetu, ali nalazi sada potvrđuju da su to zapravo divlji psi sa planina Nove Gvineje.

Pevajući pas s Nove Gvineje (NGSD) prvi je put proučavan 1897. godine, a od 1970. godine više se nisu pojavljivali u divljini. Trenutno ih tek nešto manje od 300 živi u azilima, ali su izgubili veliki deo svog genetskog sastava zbog brojnih ukrštanja.

Naučnici smatraju da divlji psi imaju gene koje su psi s Nove Gvineje izgubili dok su bili u zatočeništvu. Međutim, veruju da će njihovim ukrštanjem uspeti da ponovo stvore pravu populaciju pevajućih pasa.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA