≫ 

Kolo kad stigne gulaš, a kad postave svadbarski kupus...: Pravilnik sa srpske svadbe o kom svi bruje

Muzičari dobili detaljno uputstvo pred svadbu

  • 2
Svadba "Kad mladenci sednu svekrva ih služi med i vodu" Foto: Pixabay

San svake mlade je da joj svadba prođe bez trzavica i da dan kada svom voljenom izgovara "sudbonosno da" bude najsrećniji na svetu. Međutim, retko koja svadba prođe a da nešto ne krene mimo plana. U većini slučajeva se to dogodi kad neki pijani svat evrima "dovuče" muzičare za svoj sto, pa "ubije" svadbu odabirom pesama.

Da se takva situacija ne bi dogodila, jedna svadba organizovana je uz striktan pravilnik za muzičare.

Fotografija koja kruži društvenim mrežama nasmejala je čitav region, a na račun porodica celog jutra internet zbija šale. Iako nije poznato gde je ova svadba održana (veruje se da je u Srbiji), i da li su muzičari ispoštovali baš sve što im je naređeno, mi vam donosimo spisak najinteresantnijih pravila koja su morali da ispoštuju.

Osim obaveznog "praćenja protokola", muzičari su morali da znaju sve stare svadbarske pesme. Za slučaj da ne znaju koje su, porodica im je jasno naglasila i navela željeni repertoar - od "Veseli se kućni domaćine" preko "Trepetljike" do "Prijo moja"...

Muzičarima je i naglašeno da po povratku sa venčanja prvo gosti ulaze u salu, pa onda mladenci, koje će dočekati uz ranije pripremljenu najavu i pesmu, citiramo, "Marš na Drini".

- Kad mladenci sednu na svoja mesta najpre ih svekrva služi med i vodu, daruje mladu, zatim upućuje mladencima blagoslov uz pratnju violine nekom laganom melodijom - stoji u podugačkom pravilniku.

Tu nije bio kraj... Muzičari su morali da ispoštuju pravila prvog plesa, a potom da najave obraćanje domaćina pred ručak.

- Po odobrenju domaćina ili mladoženjinih roditelja, posle odsviranog kola (otprilike kada se postavi gulaš) najavićete: "Sada ćemo napraviti pauzu uz najlepše srpske reklame..." - ističe se u saopštenju.

Postojao je poseban protokol i za iznošenje svadbarskog kupusa, a muzičarima je bilo striktno naređeno da ni slučajno ne sviraju "žalopojke".

Nadamo se da su se mladenci lepo proveli!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA