≫ 

Tajlandski nacionalni park posetiocima poštom vraća smeće koje su ostavili

To je najstariji nacionalni park na Tajlandu i poznat je po prelepom pejzažu, vodopadima i životinjama koje tu borave

  • 1
Smeće Tajland

Foto: Facebook/TOPVARAWUT

Posetioci nacionalnih parkova u Tajlandu mogli bi odmah po povratku kući da počnu da primaju pakete u kojima im uprava šalje smeće koje su ostavili za sobom.

BBC piše da je ovaj postupak uprave zapravo podsetnik svim ljudima koji borave u parkovima da zapravo treba da budu odgovorni prema sredini u kojoj borave i počistiti smeće za sobom.

Nakon brojnih posetilaca koji su za sobom ostavili gomile smeća prošli vikend u nacionalnom parku Kao Jai u blizini Bangkoka u Tajlandu, ministar za zaštitu okoliša Varavut Silpa-arča dosetio se da upravo to smeće koje su ostavili iza sebe upakuje i pošalje poštom na kućne adrese vlasnika.

- Pokupili smo vaše smeće i spremili u kartonsku kutiju te vam ga šaljemo kući. Ovo bi trebalo da vas poduči da više nikada nigde ne bacate smeće - stoji u poruci priloženoj u paketu.

Naime, posetioci parka se moraju prijaviti i ostaviti svoje adrese prilikom dolaska u park s obzirom na to da je najčešće reč o kamperima, tako da to olakšava situaciju čuvarima da ih pronađu ukoliko ne budu očistili za sobom, prenosi Klix.ba.

Ministar Silpa-arča je na Fejsbuku objavio fotografiju paketa u kojem se nalazi smeće i koji je spreman za slanje na adresu.

วันนี้ ลูกสาวคงเรียกผมว่า'ออปป้า' เนื่องจากข่าวส่งขยะคืนเจ้าของ ดังไกลถึงดินแดนโสม #ท็อปออปป้า 🇰🇷✌🤣https://news.v.daum.net/v/20200916161246044 News of YTN koreaPosted by TOP Varawut - ท็อป วราวุธ ศิลปอาชา on Среда, 16. септембар 2020.

 

 

- Ovo je vaše smeće - mi ćemo vam ga vratiti - napisao je u opisu ispod fotografije podsećajući da je smeće u nacionalnom parku prekršaj i taj postupak je kažnjiv do pet godina zatvora i velikom novčanom kaznom.

Uz prazne plastične flaše, limenke i prazne omote od grickalica, u kutiji se nalazi i poruka na kojoj piše: "Zaboravili ste ove stvari u nacionalnbom parku Kao Jai".

Takođe, uz kutiju smeća nesavesni kamperi dobiće i prijavu lokalnoj policiji zbog kršenja propisa o nacionalnim parkovima.

Uprava parka je istakla da smeće koje je ostavljeno može biti posebno opasno za životinje koje ga mogu pokušati da pojedu.

Nacionalni park Kao Jai se nalazi severoistočno od tajlandskog glavnog grada Bangkoka, prostire se na više od 2.000 kvadratnih kilometara i vrlo je popularan među planinarima i kamperima.

To je najstariji nacionalni park na Tajlandu i poznat je po prelepom pejzažu, vodopadima i životinjama koje tu borave.

Video: Braniće srpske reke od gomile smeća koje pluta Limom: Na Potpećkom jezeru biće postavljena sajla

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Ja

    19. septembar 2020 | 08:38

    U Srbiji bi pošta doživela ili kolaps. Ne bi mogli da postignu isporuku tolikog broja paketa.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA