≫ 

U Egiptu pronađeno 27 zapečaćenih sarkofaga starijih od 2.500 godina

Uz njih su pronađeni razni predmeti koji će razasniti status umrlih te omogućiti podatke o njihovom imetku i društvenom uticaju

  • 0
Egipat sarkofag

Foto: Tanjug/AP

Arheolozi su u pustinjskoj Sakari u egipatskoj Gizi otkrili ukupno 27 zapečaćenih sarkofaga čiju starost procenjuju na više od 2.500 godina, saopštilo je egipatsko ministarstvo za turizam i starine.

Zvaničnici ministarstva podsećaju da je pre nedelju dana otkriveno 13 odlično očuvanih sarkofaga, a nakon toga ih je u petak pronađeno još 14 te ističu da je reč o jednom od najvećih otkrića takve vrste.

Reč je o zapečaćenim sarkofazima koje dosad niko nije otvarao, a arheolozi su ih pronašli u tri odvojene zapečaćene niše na dubini od 11 metara, prenosi Index.hr.

Uz njih su pronađeni razni predmeti koji će razasniti status umrlih te omogućiti podatke o njihovom imetku i društvenom uticaju, premda zasad identitet preminulih ostaje nepoznat.

Sakara je veliko drevno groblje u Egiptu, koje sadrži najstariju danas stojeću stepenastu piramidu na svetu. Nalazi se 30 kilometara od savremenog Kaira.

Video: Otkrivena tri olovna sarkofaga u Viminacijumu, u njima ostaci dece i jedne bebe

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA