≫ 

Minus 69,6: Tek posle 28 godina otkrivena najniža temperatura Severne polulopte

Najniža zabeležena temperatura na Zemlji iznosi minus 89,2 stepena Celzijusa

  • 0
Greenland, Grenland Foto: Tanjug/AP

Najniža temperatura na severnoj zemljinoj polulopti izmerena je 22. decembra 1991. godine na Grenlandu i iznosila je minus 69,6 stepeni Celzijusa, ali to je otkriveno tek 28 godina kasnije, objavio je u sredu Danski meteorološki institut (DMI).

Temperatura je izmerena na mernoj stanici, koja nije bila deo standardne mreže, nego su je "ekshumirali klimatski detektivi", a potom je nalaz potvrdila Svetska meteorološka organizacija, javlja Hina, a prenosi Tanjug.

- Rekordno niska temperatura izmerena je na nadmorskoj visini od 3.105 metara, nedaleko od topografskog vrha ledenog pokrivača, a izmerila ju je automatska merna stanica Klink -  saopštio je DMI.

Dosad je najniža izmerena temperatura na severnoj polulopti bila minus 67,8 stepeni, koja je dvaput izmerena u Rusiji - 1892. i 1933. godine.

Najniža zabeležena temperatura na Zemlji iznosi minus 89,2 stepena Celzijusa. Izmerena je 21. jula 1983. na ruskoj istraživačkoj i meteorološkoj stanici Vostok na Antarktiku.

Video: Šta se desi kada se u rupu od 200 metara u antarktičkom ledu ubacite komad leda? Simfonija

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA