Kineska sonda otkrila opasan nivo zračenja na Mesecu

Ovaj pronalazak je prvo puno merenje o izloženosti zračenju na Mesecu. Podaci su od vitalne važnosti i za Nasu

  • 5
Pun mesec, Novi Sad Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

Svemirsko zračenje na Mesecu je dva do tri puta veće nego na Međunarodnoj svemirskoj stanici, što će biti najveća opasnost za istraživače u budućnosti, otkrila je kineska lunarna sonda Čange-4.

Kinesko-nemački tim je u američkom časopisu "SajensAdvansis" izneo podatke o zračenju koje je prikupio Čange-4, kineska sonda koja je sletela na daleku stranu Meseca u januaru 2019. godine.

Ovaj pronalazak je prvo puno merenje o izloženosti zračenju na Mesecu. Podaci su od vitalne važnosti i za Nasu, ali i sve druge subjekte koji planiraju da šalju astronaute na Mesec, prenosi CRI.

- Ovo je ogromno dostignuće jer imamo skup podataka koji možemo koristiti za merenje nivoa osnovnog zračenja i da bolje razumemo potencijalni rizik za ljude na Mesecu - rekao je Tomas Berger, fizičar iz medicinskog instituta Nemačke svemirske agencije.

Video: Nerealan prizor: Pun krvavi mesec nad Vašingtonom dok se uz vatromet slavi Dan nezavisnosti

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Др

    27. septembar 2020 | 15:22

    Чудо да се до сада није јавио ни један Србин, стручњак за ово питање, да нам мало разјасни ову напету ситуацију на Месецу!!!?

  • Žeki

    27. septembar 2020 | 17:20

    Kako se sada povezuje ovo saznanje o zračenju sa silaskom amera na mesec pre nekoliko decenija, da li je to činjenica koja demantuje tu objavu ili ne?

  • Beli

    27. septembar 2020 | 20:07

    Pa kako su Ameri setkali po Mesecu, ako je toliko zracenje???

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA