≫ 

Bogati Kinezi daju velike pare da bi naučili zapadne manire: Na čas, koji košta 450€, šalju i decu

Uči se sve: od pravilnog hodanja i držanja noža i viljuške, do pravilnog sedenja za stolom

  • 1
Deca Kina škola maniri Foto: Profimedia/Hector RETAMAL/AFP

Skupi časovi na kojima se uče zapadni maniri sve su više popuralni među elitom u Kini. Bogati roditelji na časove šalju i decu jer žele da budu "savršena".

Časove daje instruktor iz Francuske, a veliki broj Kineza nema problema da plati 541 dolar (oko 450 evra) za seansu kako bi naučili "fine stvari iz zapadne kulture".

"Učenici" na času uče da pravilno hodaju, pa im tako instruktor stavi knjigu na glavu i tera ih da koračaju, a da pritom gledaju pravo i nikako u pod.

Jedna takva specijalna škola postoji u Šangaju, a ljudi koji idu u nju žele da budu "elegantni", prenosi BBC.

Francuski instruktor na časovima im pokazuje zapadne manire za stolom - od toga kako da koriste noževe i viljuške do pravilnog držanja tela prilikom sedenja.

Žene koje pohađaju kurs na časovima moraju da nose visoke štikle, dok muškraci moraju da nose sako i pantalone.

Prema rečima instruktora, oni koji pohađaju nastavu su ponosni što su Kinezi, ali "žele da budu Kinezi i da se uklope u međunarodno okruženje".

Cela seansa traje šest sati i košta oko 541 dolar. Uprkos visokoj ceni, škola i dalje privlači veliki broj učesnika.

Jedna od Kineskinja rekla je kako je na časove krenula nakon što joj je prijatelj rekao da je previše "živahna i naivna" i sugerisao joj da bi mogla da bude elegantnija.

Kako je došlo do sve veće povezanosti Kineza i zapadnog sveta, instruktor je u Kini video veliko tržište ali i interesovanje za zapadne manire.

Polaznicima se još pokazuje koje su poze više ženstvene, a prema rečima instruktora, Kinezi žele da budu praktični zbog čega ih više zanima dres kod, poza za fotografisanje, maniri za stolom...

Iako kritičari kažu da ovakvi kursevi dovode do još većih razlika između ljudi, sve veći broj škola u Kini ih ima u svojoj ponudi.

Koliko Kinezi žele da budu "perfektni" pokazuje i to što na časove šalju i decu, kako bi ih kultivisali.

Tako i deca uče kako da postanu "perfektni" - uče da hodaju, kako da se ponašaju za stolom. Na časove idu i deca od šest godina pa naviše. Prema rečima nekih roditelja, deca treba da budu deca, ali i da budu disciplinovana, pa tako ne treba da viču u javnosti i ponašaju se pristojno.

Za četvoročasovnu dečiju seansu roditelji treba da plate 390 dolara, a čini se kako sve veći broj roditelja nema problema da izdvoji taj novac.

Roditelji kažu da je seansa vredna tog novca i nadaju se da će doneti više šansi njihovoj deci u takmičarski nastrojenom Šangaju, ali i u ostatku sveta.

Video: Kinezi nađu način za sve pa i da šisaju i briju u doba virusa, a da se ne zaraze

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Maniri

    11. oktobar 2020 | 23:36

    Hahaha bas ce se usreciti sa njihovim manirima.. Šou

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA