Smrt jednog čoveka dovela do revolucije naslovnih strana: Ovakvih naslovnica nije bilo pre 90 godina

Promena je definitivna, a njen uzrok je kombinacija pandemije, karantina i policijskog nasilja u koje su uključeni muškarci i žene tamnije puti

  • 0
novine devojka žena Foto: Pixabay

Tokom 90 dana nakon smrti Afroamerikanca Džordža Flojda u pritvoru u Mineapolisu, časopisi su na svojim naslovnim stranama tri puta više slavili tamnopute ljude nego u prethodnih 90 godina zajedno.

Moglo bi da se kaže da časopisi opšteg interesa istorijski nisu uspeli da prihvate Ameriku kao raznoliku naciju.

Na primer, tek 1930. godine "Time" je na naslovnici predstavio crnoputog muškarca, lidera Etiopije Hajlea Selasija, koji je ujedno bio i čovek godine magazina (kasnije promenjen u ličnost godine).

Ovo ignorisanje ljudi drugačije boje kože povremeno je poraslo do nivoa neosetljivosti.

Na naslovnoj stranici 27. juna 1994. godine, "Time" je predstavio digitalno manipulisanu fotografiju policije Los Anđelesa najpoznatijeg osumnjičenog za ubistvo u deceniji O. Dž. Simpsona.

Na unutrašnjoj stranici, časopis je pravilno označio sliku kao "ilustraciju", ali umetnik je Simpsonu potamnio kožu i učinio ga neobrijanim i mutnijim.

Dizajn naslovnica posle smrti Džordža Flojda bio je pažljiviji. Ove naslovnice ukazuju na revoluciju u svetu časopisa, među najznačajnijim promenama koje su urednici i izdavači pružili svojim čitaocima od rođenja industrije.

Prema istraživanju sajta Poynter, svaka od 126 naslovnica objavljenih u 2020. godini, a koja je prikazala osobu tamnije boje kože, prikazivala ih je u pozitivnom smislu, bilo da su u pitanju obični Amerikanco ili poznati ili političari.

Ben Kob, jedan od urednika časopica Love, rekao je da je promena definitivna i da je uzrok kombinacija pandemije, karantina i policijskog nasilja u koje su uključeni muškarci i žene tamnije puti.

Pre tri godine studija koja je objavljena u Washington Postu u decembru 2017. zaključila je da "ako sve što znate o porodicama Afroamerikanaca dolazi iz vesti, verovatno ćete pomisliti da su Afroamerikanci u ogromnoj meri siromašni, kriminalci, da deca nemaju očeve i slično".

Smrt Džordža Flojda, koja je dovela do velikih protesta u SAD ali i širom sveta, donela je širu svest o američkoj generacijskoj dehumanizaciji građana tamnije puti.

Poslednjih nekoliko meseci, što može da se smatra novom normalnošću, osobe tamnije puti, bile su na naslovnicama 126 magazina.

Tako je GQ magazin predstavio tri osobe tamnije puti na naslovnicama, a oni su spominjani i u tekstovima unutra.

Vogue je imao specijalnu, ilustrovanu naslovnicu svog izdanja za septembar, prvi koji je imao ilustraciju umesto fotografije godinama unazad.

Vanity Fair je imao ilustraciju Breone Tejlor, dok je Hears Magazines proslavio ljude tamnije boje kože u septembru.

Tamnopute osobe bile su i na naslovnicama Hearst' Men's Health i Women's Health magazina.

Bol od pandemije i smrt Džordža Flojda imali su efekat budženja na industriju časopisa.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA