Pasoši su toliko važni da su posthumno davani i egipatskim faraonima, samo ovoj ženi ni dan ne treba

Ramzes II je 1974. godine dobio validan pasoš kako bi njegove ostatke mogli da odnesu u Pariz na restauraciju

  • 0
Srpski pasoš, Pasoši passport index, Foto: Shutterstock

Pasoš možemo da posmatramo kao "vrata u svet", ili to bar mogu oni koji su imali dovoljno sreće da se rode u jednoj od moćnih zemalja kojima je dozvoljeno da putuju maltene svuda po svetu bez ograničenja.

Evolucija pasoša je bila veoma interesantna, a sigurno je da nije oduvek bio ovakav kakvim ga danas znamo. Iako se može reći da pasoš postoji od 450. godine p.n.e, počeo je zaista da "oživljava" tek u 15. veku, kada je kralj Henri V krenuo da izdaje dozvole za putovanja svojim podanicima... Tek je u 20. veku pasoš standardizovan i tek od tada državljani svih zemalja nose sa sobom "knjižicu koja može da stane u dlan".

S obzirom na dugi vek trajanja pasoša trebalo bi da budemo upoznati sa nekim od najvećih zanimljivosti koje se za njega vezuju.

Pasoš za mumiju

Ne postoji nijedan podatak da je u starom Egiptu postojao pasoš, ali 1974. godine taj dokument izdat je na ime mumije Ramzesa II, koji je umro 1213. godine p. n. e. Davno počivši Ramzes morao je da dobije validan egipatski pasoš kako bi njegovi ostaci mogli da budu preneti u Pariz na restauraciju. U samom dokumentu stajala je i fotografija lica vlada. U polju "zanimanje" stajalo je - kralj (pokojni).

Kraljevska prava

Da je kojim slučajem i postojao pasoš u vreme šestodecenijske vladavine Ramzesa, njemu i ne bi bio potreban, jer, živi monarsi ne moraju da imaju pasoš. Kako je objašnjeno na zvaničnom sajtu engleske kraljevske porodice, iako kraljica Elizabeta ima pasoš, ona nema potrebu da ga koristi. Zašto? Zato što u britanskom pasošu stoji rečenica da onaj koji nosi ovaj dokument "sme da pređe granicu u ime Njenog Kraljevskog Visočanstva". Dakle, kraljica jeste pasoš.

Isto tako, u Japanu, odlučeno je da bi bilo neprikladno izdati vladaru japanski pasoš, koji na koricama ima carski pečat prestola hrizanteme i sadrži „zahtev ministra spoljnih poslova da se vlasniku omogući putovanje bez problema“. Ipak i aktuelnom caru Naruhitu, njegovom ocu Akihitu, kao i ostatku carske porodice, potreban je za međunarodna putovanja.

Queen Elizabeth II, kraljica Elizabeta II Kraljica ima pasoš, ali joj realno ne treba Foto: Tanjug/AP

Dokument za "visoke letače"

Iako su međunarodne granice u velikoj meri ljudska konstrukcija, drevna mumija nije najčudniji entitet koji je zahtevao pasoš. Soko u Ujedinjenim Arapskim Emiratima ne može da ide daleko bez pasoša. Sokolovi, a pogotovo sivi soko, veoma je cenjen u UAE, gde je sokolarstvo značajan deo beduinskog nasleđa u regionu. Jednom neophodan za lov, ovaj sport je i dalje izvor nacionalnog ponosa.

Soko Foto: Pixabay

Nažalost, sa visokim statusom sokola (i novčanom vrednošću) dolazi i rizik od krijumčarenja, pa sokolovi u Emiratima dobijaju svoje zelene pasoše izdate od SAD-a za let širom sveta na sokolske festivale i takmičenja. Svaki pasoš ima svoj identifikacioni broj koji odgovara broju ispisanom na prstenu sokolovih nogu i, kao i kod ljudi, „mora da ga odobri odgovarajući službenik granične kontrole koji treba da ga overi pečatom sa mastilom, potpisom i datumom kretanja iz države u državu“.

Zašto konje zovu Putko

Pasoši za životinje se mnogo češće izdaju nego što mislite. Dok kućni ljubimci u SAD mogu da dobiju papire uz pomoć kojih vlasnici mogu da ih prenesu preko granicu uz minimalno muke, u EU ljubimci dobijaju svoje male plave knjižice sa sve fotografijom. Pasoši za ljubimce Evropske unije omogućavaju životinjama putovanje bez obaveznog karantina, što vlasnici toliko vole, da je pre nekoliko godina nekoliko stotina njih izašlo na ulice Londona zahtevajući "vuferendum", kako im ne bi bili oduzeti pasoši nakon Bregzita.

Konji iz Velike Britanije takođe moraju da imaju pasoše ako žele da kaskaju bilo gde van svog manježa. Ovo pravilo je uvedeno da konji koji dobijaju steroide ne bi slučajno završili u klanici, a njihovo meso na stolu nekog čoveka.

Islandski konji Bez pasoša nema mrdanja za konje Foto: Tanjug/AP/Michael Probst

Pasoš da pređeš ulicu

Na sreću, broj Amerikanaca koji poseduju pasoše dosta se povećao poslednjih godina, što je fenomen koji se često pripisuje promeni zakona iz 2007. godine u vezi sa posetama Meksiku i Kanadi - ranije porozna američko-kanadska granica sada je toliko ograničena da će vam pasoš trebati samo da pređete ulicu u jednom gradu...

Video: Kako izvaditi novi pasoš bez previše stresa?

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA