≫ 

Luka nasledio oronulu kuću, pa od nje s bratom napravio luksuznu vilu: Poseban detalj su stepenice

* Restauracija trajala pet godina * Preneo stepenište koje datira iz 1880. godine * 90 odsto radova završio je sam, uz pomoć brata

  • 21
Luka Stulic, kuca Foto: Privatna arhiva

Malo šta na našoj planeti može da “preživi” zub vremena, ali uz trud i uloženo vreme, neke stvari mogu da dožive pravu renesansu. Poslednjih godina jako su popularne emisije u kojoj majstori renoviraju neki oronuli objekat, potpuno ga transformišu i od njega kreiraju kuću iz snova. Slično za rukom pošlo je entuzijasti iz Hrvatske, Luki Štuliću, koji je staru kuću pretvorio u atrakciju.

Fotografije kako je izgledalo to zdanje pre i posle radova postale su pravi hit na društvenim mrežama, a 28-godišnji Luka ispričao je za “Telegraf.rs” kako je kuću u Ninu, koju je nasledio, nalik magiji preobrazio u neverovatnu lokaciju. Promena je, blago rečeno, neverovatna.

- Počeo sam obnovu kada sam imao 23 godine, odnosno kada sam je nasledio. Bila je u trošnom stanju, pa sam je restaurirao malo po malo u narednih pet godina, što zbog slobodnog vremena što zbog priliva novca - priča Luka za naš portal.

- U početku sam plaćao majstore, ali kako su cifre počele da budu enormne, brat i ja smo nastavili da radimo dalje samostalno. On mi je bio “desna ruka” sve vreme i završili smo otprilike 90 odsto posla sami - dodao je ovaj 28-godišnjak, koji je po profesiji avio tehničar.

Zaljubljenik u rustiku i stepenište iz 1880. godine

Ističe da teško da može da odredi koliko je novca do sada potrošio na renoviranje, jer, kako kaže, “sve se u jednom trenutku izmaklo kontroli”, te je počeo da zaboravlja da upiše tačan iznos za neki restaurirani deo. Smatra da je moglo jeftinije, ali je želeo da uradi stvari baš onako kako je zamislio.

- Moglo je i jeftinije, ali imam neki čudan ukus i hteo sam neke stvari zbog sebe da budu takve kakve jesu. Naprimer, pošto je stepenište na kući bilo trošno, morao sam da ga menjam. Igrom slučaja na Krku se rušila neka stara vila, tako da su stepenice sa nje, a datiraju iz 1880 godine, kompletno preseljene na kuću. Sreća što sam bio mlad i lud i verovao u uspeh projekta - kaže Luka za “Telegraf.rs” i dodaje da su svi materiji bili izborni, odnosno da nema imitacije kamena.

Luka Štulić, Nin, Kuća Privatna arhiva

Ovaj uporni 28-godišnjak kaže da je zgradnja same kuće počela oko 1905. godine, ali ne zna tačno kada je završena. Pošto je veliki zaljubljenik u antikvitete i rustiku, odlučio je da kuća “Villa Romantika” dobije svojevrsni pečat starog vremena, ali uz spoj nekih modernih elemenata.

- Enterijer je kompletno napravljen u kamenu, ali su tu i masa zanimljivih detalja. Npr, brava na ulaznim vratima je ona starinska, a ključ je za nju oko 25 centimetara. Turisti naprosto ostanu oduševljeni i zaljube se u antikvitete na prvi pogled - priča za “Telegraf.rs” .

Luka Štulić, Nin, Kuća Privatna arhiva

Brutalna sezona

Kuća ima oko 100 kvadrata, sa okućnicom 1.600 metara kvadratnih. Objašnjava da objekat služi isključivo za iznajmljivanje i da je namenjen kao romantično utočište za dve osobe.

Luka Štulić, Nin, Kuća Privatna arhiva

Kako kaže, pandemija korona virusa nije značajno pokvarila njegove planove što se tiče turizma.

- Poslednja sezona je bila brutalna i neočekivana, s obzirom na sve što je bilo u vezi sa korona virusom. Samo četiri dana kuća nije bila bukirana - kaže nam Luka.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Stole

    19. novembar 2020 | 20:12

    Poslednjih par godina se baš ložim na prirodni kamen struganik. Kad sam video kuću, pa još onakvu spavaću sobu, oduševio sam se! Kapa dole, svaka čast momci!

  • Prelepo

    19. novembar 2020 | 21:01

    Mlad čovek,ukus nenormalno lep,predivno,pomalo mu i zavidim

  • 5544

    19. novembar 2020 | 19:58

    Ruke ti se pozlatile,sta reci, bas je u mom stilu!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA