≫ 

Tela "zamrznuta u vremenu": U ruševinama Pompeje otkriveni ostaci gospodara i roba

Jedan muškarac, star između 30 i 40 godina, verovatno je bio gospodar, dok je drugi, verovatno u dobi od 18 do 23 godine, rob

  • 0
Italy Pompeii Ancient Bodies

Foto: Tanjug/AP

Arheolozi su otkrili izuzetno dobro očuvane ostatke dvojice muškaraca koji su poginuli u vulkanskoj erupciji prilikom koje je uništen drevni rimski grad Pompeja 79. godine nove ere, saopštilo je italijansko ministarstvo kulture.

Jedan je verovatno bio čovek visokog društvenog statusa, star između 30 i 40 godina, koji i dalje ima tragove vunenog ogrtača ispod vrata, prenosi Rojters.

Drugi, verovatno u dobi od 18 do 23 godine, bio je odeven u tuniku i imao je nekoliko zgnječenih pršljenova, što ukazuje da je bio rob koji je obavljao težak posao.

Ostaci su pronađeni u mestu Ćivita Ðulijana, 700 metara severozapadno od centra drevnih Pompeja, u podzemnoj komori u predelu velike vile koja se iskopava.

Zubi i kosti muškaraca su očuvani, a praznine koje su ostavile njihova meka tkiva popunjene su gipsom koji je ostavljen da se stvrdne, a zatim iskopan kako bi pokazao obrise njihovih tela.

- Ove dve žrtve su možda tražile utočište kada ih je oko 9 sati ujutro odnela struja topolog gasa - rekao je Masimo Osana, direktor arheološkog nalazišta.

- To je smrt od termičkog šoka, što pokazuju i stisnute noge i ruke - dodao je.

Ministar kulture Dario Frančeski rekao je da je ovo otkriće podvuklo status Pompeja kao "neverovatnog mesta za istraživanje i proučavanje".

U Pompejima, 23 kilometara jugoistočno od Napulja, živelo je oko 13.000 ljudi kada ih je erupcija zatrpala pepelom, plavim kamenčićma i prašinom, "zamrzavajući” ih u vremenu.

Ostaci su otkriveni tek u 16. veku, a organizovana iskopavanja započeta su oko 1750. godine. Međutim, u novije vreme pažnja je usredsređena na zaustavljanje propadanja ili urušavanja izloženih ostataka grada.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA