Veličanstven prizor: Upoznajte Kapiju pakla, jezero lave koje je aktivno više od veka

Zahvaljujući hrabrosti Džoela Santosa, koji je upravljao dronom na samo metar od ivice vulkana u kojem temperatura dostiže 1.100 stepeni Celzijusovih, možemo da uživamo u prizoru neverovatnog prirodnog fenomena

  • 1
Erta Ale volcano, vulkansko jezero lave, kapija pakla, Etiopija Foto: Martin Rietze / AFP / Profimedia
Erta Ale volcano, vulkansko jezero lave, kapija pakla, Etiopija Foto: Martin Rietze / AFP / Profimedia

Dramatični snimci nude redak pogled na unutrašnjost Kapija pakla, jednog od najstarijih konstantno aktivnih jezera lave na svetu.

Portugalski fotograf Džoel Santos (38) upravljao je dronom iznad jezera, koje dostiže temperature i do 1.100 stepeni Celzijusovih, dok je stajao na samo metar od ivice jezera.

Jezero, koje se nalazi u Afaru (Etiopija) konstantno plovi i kreće se od daleke 1906. godine i leži unutar vulkana Erta Ale, koji je dubok 61.295 km, a koji je inače poznat kao Smoking Mountain (Planina koja se dimi).

Poslednja velika erupcija se dogodila u septembru 2005. godine u kojoj je stradalo 250 životinja nateravši ljude u okruženju da pobegnu. U avgustu 2007. godine se dogodila dalja evakuacija prouzrokovana tečnom lavom, nakon koje je nestalo dvoje ljudi, a poslednja erupcija se dogodila u novembru 2008. godine, piše National Geographic.

Santos je svestan opasnosti koje nosi snimanje potencijalno razornog prirodnog fenomena izbliza.

- Ovo je bio jedan od najopasnijih projekata koje sam uradio, budući da sam bio samo 20 metara od lave, a jedan metar od ivice - rekao je za MailOnline Travel.

- Najveći problem vulkana Erta Ale jeste što se obod kratera stalno menja kako se lava podiže i spušta, a kada previše iscuri menja okruženje u potpunosti - kaže Santos.

On kaže da se na svaka dva ili tri minuta može čuti malo šuštanje pritiska ispod vulkana i odjednom (ne može se predvideti kada) iz pukotine kreće vatromet.

- Ceo vulkan tad počinje da gori s lavom u vazduhu - dodaje Santos.

Danakilska pustinja, mesto gde vulkan leži, zvanično je najtoplije nastanjeno mesto na zemlji, pa je Santos mogao da snima jedino rano ujutru ili kasno noću, a na ovo putovanje je morao da nosi i kameru koja je otporna na toplotu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Тодорић

    30. novembar 2020 | 09:58

    А и лава формира шестицу...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA