Ovaj predmet vekovima muči naučnike: Otkriveno ih je na stotine, niko ne zna čemu su služili

Prvi rimski dodekaedar pronađen je pre skoro 300 godina

  • 4
Roman Decadron, arheologija Foto: Profimedia

Misteriozni metalni predmet sa 12 strana prvi put je pronađen pre skoro 300 godina, i do danas je otkriveno na stotine istih, ali arheologe i daje muči jedno pitanje - zbog čega su oni napravljeni.

Brajan Kembel iz istočnog Londona je u avgustu 1987. godine je u svom dvorištu popunjavao rupu koju je ostavio panj, kada je njegova lopata udarila u nešto metalno.

Iz zemlje je izvukao čudan, mali objekat, manji od teniske loptice, zapečen teškom glinom.

Stavio je neobičan predmet na policu u kući i tamo je stajao narednih 10 godina. A onda je jednog dana posetio rimsku tvrđavu i arheološki park u Nemačkoj i tamo je u staklenoj vitrini bio gotovo identičan predmet.

Shvatio je da je njegovo baštensko iznenađenje rimski dodekaedar: metalna misterija sa 12 strana koja vekovima zbunjuje arheologe.

Iako su na desetine, a možda i stotine objašnjenja ponuđena zbog dodekaedra, niko nije siguran samo za šta su oni korišćeni.

Prvi rimski dodekaedar pronađen je pre skoro 300 godina.

Oko sto ovakvih predmeta veličine od četiri do 11 centimetara pronađeno je na prostoru nekadašnjeg Rimskog carstva, ali naučnici još uvek ne znaju šta bi to trebalo da predstavlja.

Napravljeni su najčešće od bronze ili kamena, a neki od njih su prekriveni raznim simbolima od kojih veliki deo još uvek nije dešifrovan.

Dok neki spekulišu da dodekaedar nije ništa drugo nego običan držač za sveće, drugi smatraju da predstavlja složeni instrument za merenje, uređaj za određivanje optimalnog datuma za setvu, merač za kalibraciju vodovodnih cevi i slično.

Danas su izloženi u muzejima širom Evrope, ali i dalje muče naučnike i niko ne zna zbog čega su napravljeni.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA