≫ 

I Kina "zabola" svoju zastavu na Mesecu: Obavili misiju, koju nijedna zemlja nije pokušala 40 godina

Prva zemlja koja je 1969. stavila svoju zastavu na Mesec bile su SAD

  • 18
Kina Mesec, China Moon Probe

I Kina je postavila zastavu na Mesec Foto: Tanjug/AP

Pedeset godina nakon Sjedinjenih Američkih Država, i Kina je istakla svoju zastavu na Mesecu.

Kineska nacionalna svemirska agencija objavila je fotografije na kojima se vidi crvena zastava s pet zvezdica, koja je postavljena na površini Meseca, prenosi Tanjug.

Zastavu je snimila kamera na svemirskoj sondi "C hang''e 5" pre nego što je u četvrtak napustila Mesec i krenula prema Zemlji sa uzorcima stena, piše Bi-Bi-Si.

Kineski list Global tajms objavio je da je kineska zastava podsetnik na "uzbuđenje i nadahnuće", koji su pratili američke misije "Apolo".

Zastava od platna teška je oko kilogram, duga je dva metra i široka 90 centimetara. Svi njeni delovi zaštićeni su od hladnoće, rekao je Global tajmsu vođa projekta Li Junfeng i dodao da uobičajena nacionalna zastava sa Zemlje ne bi preživela lunarno okruženje.

Prva zemlja koja je 1969. stavila svoju zastavu na Mesec bile su SAD. Kasnije su Sjedinjene Države postavile još pet svojih zastava tokom sledećih misija sve do 1972. godine.

NASA je 2012. godine saopštila da su satelitski snimci pokazali da pet američkih zastava još stoji na Mesecu, s tim da su stručnjaci naveli da su one zbog uticaja Sunca verovatno sasvim izbledele.

Kina je juče saopštila da je njena najnovija mesečeva sonda završila sa uzimanjem uzoraka mesečeve površine i zatvorila ih u svemirsku letelicu za povratak na Zemlju, što je prvi put da je neka zemlja pokušala takvu misiju u poslednjih 40 godina.

"C hang''e 5", treća kineska sonda, koja je sletela na Mesec, poslednja je u nizu sve ambicioznijih misija za svemirski program Pekinga, koji takođe ima sondu na putu ka Marsu.

Sonda je "završila uzorkovanje na Mesecu i uzorci su zapečaćeni u svemirskoj letelici", navodi se u saopštenju kineske Nacionalne svemirske uprave.

Modul, koji se u utorak spustio na Mesec napustio ga je u četvrtak u 23.10 po pekinškom vremenu (16.10 po srednjoevropskom).

U povratku, "C hang''e 5" bi trebalo da sredinom decembra sleti na travnjake Unutrašnje Mongolije, gde su i prethodno sletali kineski brodovi "Šendžu" s posadom otkako je Kina prvi put poslala čoveka u svemir 2003. godine.

Ako se sonda vrati na Zemlju bez teškoća, Kina će biti treća zemlja koja je prikupila uzorke, nakon Sjedinjenih Država i bivšeg SSSR-a.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA