Hrvati protiv čuvene blogerke: "Ona je teoretičarka zavere, opasna u vreme korone"

Iz medija ocenili da blogerka širi bizarne teorije o kovidu 19

  • 1
Alis Marić

Foto: Facebook/Alis Marić

Poznata hrvatska blogerka Alis Marić, koja se bavi promovisanjem čitanja knjiga, na svojim profilima na Instagramu i Fejsbuku već mesecima širi teorije o kovidu-19.

Problem je u tome što te teze nisu samo besmislene, već su takođe opasne, zato što su dijametralno suprotne svemu što nas o epidemiološkim merama nužnim za sprečavanje širenja zaraznih bolesti uče nauka i naučnici. Ovoj opasnosti posebnu težinu daje činjenica da njene objave imaju veliki doseg za hrvatske pojmove. Da nije popularna kao što jeste, ne bi bilo previše važno šta govori ili piše o ovoj ozbiljnoj zdravstvenoj temi, navodi Index.

Naime, njenu stranicu "Čitaj knjigu" na Fejsbuku prati gotovo 570.000 ljudi, a na Instagramu više od 90.000. Barem tako kažu podaci na ovim društvenim mrežama.

Dodatnu težinu njenim objavama daje i činjenica da je njena uloga u promociji čitanja knjiga privukla veliku medijsku pažnju. U zemlji u kojoj se knjiga nedovoljno ceni, promocija čitanja čini se hvale vrednom, pa su joj tekstove posvetili brojni hrvatski mediji. Drugim rečima, Marić je u određenim krugovima selebriti ličnosti, pa je njen uticaj na javno mišljenje nezanemarljiv.

Poklonica Trampa, tzv. nju ejdža, samopomoći i teorija zavere

 

Ovde nećemo ulaziti u poseban ukus blogerke u odabiru literature koju reklamira, navodi Indeks. To je pitanje o kojem bi više mogli reći književnici i književni kritičari. No, radi teme ovog teksta, a to je širenje opasnih dezinformacija o kovidu-19, ima smisla spomenuti kako se iz njenih statusa na društvenim mrežama može zaključiti da voli štiva koja se obično nazivaju self-help i new age literaturom, kao i to da pokazuje očitu sklonost teorijama zavere, pogotovo kada je reč o kovidu-19.

Primera radi, prema Marić pandemija je pokrenuta kako bi se destabilizovala Amerika i srušio američki predsednik Donald Tramp.

- Odlična vest - dokazana krađa izbora u Americi, najveći stepen korupcije, prevare i laži ikada. Da vidimo kako će o ovome izveštavati mejnstrim mediji. Verovatno će reći da je Donald Tramp poludeli teoretičar zavere, kao i mi koji smo ovo najavljivali, a F**kograf će ovakve objave proglasiti netačnima. Jer Duboka država nije uspela da sruši Trampa kroz postupak impičmenta i propalog postupka dokazivanja da su Rusi uticali na njegov izbor 2016. te je još 2019. pokrenuta pandemija kovid 19 i Zver se pokazala u svom punom sjaju - piše na svom profilu Marić.

Teze o vibracijama virusa i raspoloženja

 

Nažalost, blogerka tu ne staje. Nakon što je svojim pratiocima predstavila svoje objašnjenje odakle i čemu virus, potrudila se da ponudi još i svoja tumačenja zašto maske i epidemiološke mere više štete nego što koriste, te kako je najbolje zaštititi se od virusa dobrim raspoloženjem, ljubavlju, meditacijom i molitvama.

- Jeste li znali da i virusi imaju svoju vibraciju? Jer sve na ovoj planeti ima vibraciju. To je rekao Tesla, ne ja - poručuje u svojem statusu na Instagramu Marić.

- Tako i virus covid ima vibraciju od 5.5 hz i umire iznad 25.5 hz. Za ljude s većim vibracijama infekcija je mali nadražujući sastojak koji se ubrzo uklanja! A sada što su razlozi za slabu vibraciju: strah, fobija, sumnja, anksioznost, stres, napetost, ljubomora, bes, zavist, mržnja, pohlepa, privrženost ili bol. I zato moramo razumeti da vibriramo jače, tako da niža frekvencija ne slabi naš imunološki sastav - tumači temelje svojeg shvatanja fizike i medicine blogerka koja je, prema podacima na njenom profilu, studirala pravo.

Novi SAD MASKE NOSENJE na otvorenom, maska, kovid, korona virus

Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

U prilog toj svojoj tezi navodi čak i precizne frekvencije ljudskih osećaja, redom od najnižih kao što je bol, koja vibrira na 0.1 do 2 hz do bezuslovne i najviše, univerzalne ljubavi, koja vibrira na visokih 205 hz.

- Dakle, dolazim do zaključka da ovi što nose maske vibriraju jako nisko i doprinose širenju virusa. Muči ih strah, ponos, iritacija ili ih rukovodi zavist, mržnja, pohlepa... a najmanje saosećanje i empatija - nastavlja svoj logičan sled Marić.

Lečenje dizanjem vibracija

 

Na sreću svojih istomišljenika, blogerka ima i rešenje za probleme s virusom, a ne samo njihovo tumačenje.

- Zato Vibriraj više!!! Šta nam pomaže da vibriramo jako? Voleti, smešiti se, blagosloviti, zahvaljivati, igrati se, slikati, pevati, plesati, jogu, Tai Chi, meditirati, šetati po suncu, vežbati, uživati u prirodi, jesti hranjivu gustu živu hranu sa zemlje, piti čistu vodu. Zato pomozite sebi i Zemlji i svima oko sebe da vibriramo više.... !!! To će biti prava odgovornost! I ne zaboravimo – samo vibracija molitve kreće se od 120 do 350 hz. Dakle, pjevajte, smejte se, volite, meditirajte, igrajte se, zahvaljujte i živite! Vibrirajmo visoko... !!! - poručuje optimistično blogerka.

Alis Marić

Alis Marić / Foto: Facebook/Alis Marić

Za slučaj da se među njenim pratiocima nađe neki skeptik koji ne veruje da je sve u vibracijama, poziva se na nauku.

- Ako ne verujete, zavirite malo u guglanje Tesle i što on piše o vibraciji ili bilo koji drugi znanstvenik.

Odakle informacije o vibriranju emocija i molitvi?

 

Za dobrobit blogerkinih poštovatelja i potrebe naučne rubrike, novinari Indeksa pokušali su, kažu, da razjasne gde je prikupila informacije koje je predstavila kao naučne.

Pitali su je, navode, odakle zna koja je frekvencija virusa koji uzrokuje covid-19 te odakle joj podaci da ga određene frekvencije uništavaju.

- Ja nisam rekla da virusi vibriraju na toj frekvenciji, samo sam prenela nešto što sam čitala - rekla je, dalje navode.

Informacije je, ističe, pronašla u knjizi Power vs Force Davida R. Hawkinsa, psihijatra, lekara, duhovnog iscelitelja i direktora Instituta za duhovna istraživanja (Institute for Spiritual Research Inc.) Marić im je posebno naglasila da je predavao na Harvardu i Oksfordu, što bi trebalo da da posebnu težinu.

Virus Outbreak New York

Foto: Tanjug/AP

Međutim, prema njegoovj biografiji na stranici izdavačke kuće Veritas Publishing, koju je osobno utemeljio radi objavljivanja svojih knjiga, vidi se da je zapravo reč o tome da je držao predavanja, a ne da je bio profesor na univerzitetima koja se onde navode. Na Univerzitetu u Zagrebu još od sredine 70-ih do danas održali su predavanja brojni vođe raznih duhovnih pokreta, ali to ih, opominje Indeks, ne čini predavačima niti govori išta o njihovom naučnom kredibilitetu.

Nadalje, u tekstu biografije, uz nabrajanje brojnih priznanja koja je dobio, među kojima i jedno od Majke Tereze, te brojnih knjiga s duhovnim naslovima, ističe se da je bio duhovni učitelj međunarodnog ugleda.

- Njegova knjiga 'Otkrivanje Božje prisutnosti: Pobožna nedvojnost' u osnovi je priručnik za ozbiljnog duhovnog poštovatelja, koji otkriva informacije koje znaju samo oni koji su transcendirali ego da bi dosegnuli Božansku Spoznaju - navodi njegova biografija.

Iz svega navedenog u biografiji očito je da je reč o čoveku koji je prvenstveno spiritualni autoritet, a ne naučni. Prema stranici ResearchGate broj naučnih radova koje je objavio u naučnim časopisima vrlo je skroman, a u njima nema ni jednoga na temu spomenutih vibracija; tematika im je uglavnom toksikologija, navode između ostalog u svom obimnom tekstu novinari Indeksa.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA