≫ 

Panika oko korone otišla je predaleko: Kako biste reagovali da vam dete dobije "kovid lutku"?

Proizvođač tvrdi da je u pitanju "edukativna" igračka, a mi se pitamo da li decu treba navikavati na to da se plaše bolesti, beže od društva i da se privikavaju na vanrednu situaciju

  • 0

Proizvođač dečijih igračaka "Famosa" za ovu prazničnu sezonu spremila je kovid lutku! Bake i deke u Šapniji će za 50 evra moći da kupe, i deci poklone, igračku sa jasnom referencom na pandemiju koja je u svetu ubila više od 1,6 miliona ljudi.

Skandalozna lutka teško da može imati bilo kakav "edukativni" ili umirujući efekat na populaciju dece uzrasta između dve i četiri godine, za koje je prvenstveno namenjena. Igračka sadrži epruvete slične onima koje se koriste za PCR testiranje, a sa druge strane je "intenzivna nega". Tu se nalazi svojevrsni resiprator odnosno konzerva soka sa cevčicom koja može da se gurne lutki u usta.

Tu je takođe i klema sa strujom, koja bi trebalo da simulira defibrilator, napravu koja uz pomoć električnih udara pokreće rad srca.

Ipak ono što je na celom setu najjezivije je komora za testiranje na koronu. U videu pogledajte kako se lutka zaražava virusom. Test se sastoji u tome da se lutka stavi u gasnu komoru. Ako je lutka zdrava pale se zelena svetla. Ukoliko je igračka zaražena pale se crvena svetla a podiže se plastični deo koji simulira punjenje komore gasom!

Proizvođač Famosa postoji od 1957. godine i bavi se proizvodnjom lutki. Kako kažu seriju kovid lutki su pokrenuli kako bi pomogli deci da "normalizuju" nenormalnu situaciju. Pored testa za koronu imaju i lutke koje nose maske na licima.

Studija grupe autora sa nekoliko američkih univerziteta objavljena na sajtu "Cureus" kaže da su deca pogođena neizvesnošću i strepnjom oko ishoda pandemije. Druga studija objavljena u izdanju "Psychiatric Times" poziva se na kinesko istraživanje tokom vrhunca epidemije u Vuhanu koje je pokazalo da je  22,3% dece uzrasta od 7 do 18 godina pokazalo indikacije na kliničku depresiju.

Još uvek ne postoje relevantna istraživanja niti analize uticaja medija i društvenih mreža na širenje panike, osim jednog teksta dvojice profesora sa "Psychology today". Ono što se može primetiti jesu često kontradiktorne informacije koje dolaze sa zvaničnih mesta i teorije zavere sa društvenih mreža koje se pojavljuju kao odgovor.

Kovid lutka namenjena je izuzetno maloj deci. Postoji opravdana sumnja da bi njihovo "privikavanje" na pandemiju dovelo nesagledive posledice na psihički, fizički, socijalni i emotivnih razvoj kada se pandemija bude okončala. Takođe deca su sve vreme izložena velikoj količini straha i ovakva igračka im ne pruža ventil.

(Telegraf.rs/Đorđe Radivojević)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA