Bizarnu tradiciju neguju i u našem susedstvu: Nevaljaloj deci dolazi zli Deda Mraz, liči na đavola

On se pojavljuje jedne decembarske noći i decu koja su bila "zla" stavlja u džakove i odnosi

  • 0
Božićni đavo, Christmas Devil Krampusnacht Foto: Sergio Delle Vedove /Alamy / Profimedia

Božić je praznik tokom kojeg deca gledaju omiljene božićne filmove i broje dane do dolaska Deda Mraza - to je jedno srećno vreme za celu porodicu. Dok deca čekaju nagradu jer su bila dobra cele godine, onu nevaljalu čeka nešto drugo - zli Deda Mraz.

U nekim delovima Evrope postoji strašna tradicija tokom koje se ljudi maskiraju u kostime Krampusa - zlog Deda Mraza, koji je delom jarac, a delom đavo.

Priča ide ovako - dobru decu posećuje sveti Nikola, a nevaljalu Krampus, odnosno božićni đavo. Veruje se da je upravo sveti Nikola bio inspiracija za omiljenog dečjeg lika - Deda Mraza, koji dobro ponašanje nagrađuje poklonima.

Ova tradicija može se videti u Austriji, Nemačkoj, Mađarskoj, Sloveniji i Češkoj. I danas se organizuju parade i festivali na kojima je Krampus centralna figura.

Telo prekriveno crnim ili smeđim krznom, krivudavi veliki rogovi, kopita, dugačak i špicast jezik. Obično se tako prikazuje Krampus, biće koje nosi lance i njima udara o tlo.

Legenda kaže da se Krampus pojavljuje 5. decembra, koja je poznata kao Krampus noć, udarajući svojim lancima o pod.

On posećuje nevaljalu decu, stavlja ih u džak i odnosi.

Sledećeg jutra, 6. decembra deca gledaju ispred ulaznih vrata kako bi videla da li su njihove cipele ispunjene poklonima, što znači da su bila dobra i dobila su nagradu za svoje ponašanje.

Na jednom snimku iz Češke od pre nekoliko godina vidi se kako božićni đavo posećuje jednu porodičnu kuću.

Deca na snimku plaču i vrište bežeći kod svojih roditelja kako bi se spasili od zlog stvorenja - ovo sigurno nije nešto što im pada na pamet kada razmišljaju o Božiću.

Međutim, malo podataka do kojih su stručnjaci došli ukazuje na to da Krampusovo poreklo nema mnogo veze s Božićem. Njegovo ime potiče od reči kramper, što znači kandža i verovalo se da je on sin nordijske boginje podzemlja Hele.

U dvanaestom veku, Katolička crkva je planirala da zabrani parade posvećene Krampusu zbog rogova, koji asociraju na đavola.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA