≫ 

Otkriven najstariji pećinski crtež životinje na svetu, naučnici kažu da je urađen pre 45.500 godina

Obert je identifikovao kalcit koji se formirao na vrhu crteža, te je korišćenjem uranijumskih izotopa uspeo da odredi koliko je kreacija stara

  • 0
Crtež, Indonezija Foto: Printscreen/Youtube/ Griffith University

Arheolozi u Indoneziji otkrili su crtež životinje u pećini, koji je prema procenama najstariji na svetu.

Pretpostavlja se da je slika divlje svinje urađena pre 45.500 godina. Slikar je koristio tamno crveni i oker pigment dok radio crtež divlje svinje, koja je otkrivena u pećini Leang Tedongnge u zabačenom delu ostrva Sulavezi.

Ovo otkriće predstavlja dokaz najranije populacije koja je nastanjivala taj region.

- Ljudi koji su ovo načinili bili su potpuno moderni, bili su kao mi. Imali su kapacitet i oruđe da urade slike kakve su želeli - kazao je jedan od autora izveštaja o otkriću, Maksim Obert.

Obert je identifikovao kalcit koji se formirao na vrhu crteža, te je korišćenjem uranijumskih izotopa uspeo da odredi da je slika stara 45.500 godina, javlja BBC.

- Međutim, crtež bi mogao da bude još stariji, zato što smo istražili kalcit koji smo našli na vrhu crteža - objasnio je Obert.

Slika je dimenzija 136 sa 54 centimetra, a otkrivena su i dva ljudska otiska na leđima svinje. Na slici se naspram nje vide još dve divlje svinje koje su samo delom sačuvane.

Koautor otkrića objavljenog u časopisu "Science Advances journal", Adam Brum, kazao je da deluje da svinja posmatra borbu ili društvenu interakciju između dve životinje iste vrste.

Da bi napravili otiske, umetnici su morali da stave ruke na površinu pre nego što su preko toga putem pljuvačke nanosili pigment, tvrde istraživači. Oni se nadaju da će moći da uzmu DNK nalaze od ostataka pljuvačke kako bi više saznali o tim ljudima.

Video: Urnebesno: Divlja svinja iznenada upala u frizerski salon i napravila haos

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA