≫ 

Slađanina kuhinja kao iz časopisa: Za malo para, a svaki detalj je pravila sa mužem

Vukelići su želeli da njihova kuhinja dobije kompletno nov, originalan izgled, a da pritom ne menjaju elemente

  • 14
Renoviranje kuhinje

Ovako je nekada izgledala kuhinja u domu Vukelića Foto: Slađana i Aleksandar Vukelić

Kažu da je dom tamo gde je srce, a kuća samo ona kojoj date lični pečat. Nekad su to sitni detalji raspoređeni u domaćinstvu, kojima samo vi znate svrhu i zašto tu stoje... a nekada čitav dom odiše duhom, ljubavlju i kreativnošću. Takva je priča naših sagovornika, Slađane i Aleksandra Vukelića, koji su u dalekoj Švedskoj skockali kutak za uživanje.

U novi stan uselili su se pre nekoliko meseci, a pošto im beli zidovi, kako kažu, predstavljaju izazov, nije im trebalo dugo da krenu u uređivanje, životnom prostoru unesu boje, i učine ga savršenim. Iako su u planu, a i u toku, radovi u čitavom stanu, prvo je zablistala kuhinja. Zanimljivo je to da je ona bila blistava i ranije... Ipak, koliko god bila lepa, bila je bela i možda "previše obična" i sterilna.

Zato su naši sagovornici zasukali rukave i od nje napravili kuhinju kakvu viđate na fotografijama najluksuznijih vila i stanova.

- Imali smo ideju kako će sve izgledati, ali je improvizacija bila često prisutna i ništa još nije konačno i gotovo. Za "projekat kuhinja" glavna ideja je bila da se promeni kompletan izgled i stvori ugodan kutak - započinju priču za Telegraf.rs Slađana i Aleksandar.

I zaista, kuhinju su "preodenuli" tako da ne biste mogli da je prepoznate. Ništa u njoj više nije isto, ni pod ni plafon, a najbolje od svega jeste što su sve radili sami. Prvo za oko zapadnu fenomenalne crno-bele pločice na podu, ali onda usledi šok kada shvatite da to nije keramika, već laminat.

- U planu je da se podovi zamene, ali smo hteli brzinsko rešenje dok se to ne uradi, pa smo laminat farbali fasadnom bojom, uz pomoć šablonske folije, a sve je prvo premazano prajmerom da bi boja bila postojanija - otkrivaju naši sagovornici.

Za zidne pločice su imali drugi štos, koji ih je poštedeo dosta nereda i lupanja.

- Stare pločice nismo skidali već smo ih premazali prajmerom za keramiku i prelepili novim, koje se više uklapaju u koncept. Radna ploča je pravljena od sirove borovine, tonirana bajcom i premazana uljem za impregnaciju - kaže Aleksandar.

Svemu ovome poseban šmek dali su kuhinjski elementi, koji više nemaju ni "b" od belog, pa frontovi od medijapana sada blistaju novim sjajem.

- Elementi su od medijapana, koji je takođe tretiran prajmerom pre farbanja i akrilnim bojama mešanim sa pigmentima u prahu - dodaju Vukelići.

Kada su grubi radovi bili gotovi, usledilo je dalje "kockanje". Svaki ćošak kuhinje je fenomanalno osmišljen i tu je mnoštvo detalja koji ovaj kutak čine savršenim. Da bi ih nabavili, ma koliko nerealno zvučalo kada pogledate fotografije, Vukelići nisu obilazili fensi radnje s opremom za uređenje doma, već su police i "džidža-bidže" nabavljali na neverovatnim mestima.

- Police smo napravili po meri od repromaterijala koji se može kupiti u gvožđarama, farbarama i stovarištima građevinskog materijala. Ostali detalji su nabavljeni u second-hand radnjama i marketima starih polovnih stvari. Luster smo pravili sami, tako što smo namotavali kanap preko kablova, a grede na kojima vise sijalice su zapravo drveni kočici, koji se uglavnom koriste za fiksiranje presađenih stabala ili kao stubovi za drvene ograde - ističe Slađana.

Trpezarijski sto su sami pravili i farbali, i na kraju dobili kuhinju koja izgleda kao da su je platiti više hiljada evra. Istina je, pak, da su uložili višestruko manje.

- Teško je napraviti tačan proračun, ali ugrubo računato, za materijal smo potrošili oko 1.000 evra, što za Švedsku nije prevelika suma. Mislim da bi u Srbiji to bilo upola manje. Mi smo uspevali, dok smo živeli u Srbiji, da pronađemo jeftine materijale jer smo se držali stava da je mašta besplatna i da nije potrebno imati brendirane materijale i alate da bi se postigao željeni efekat - kaže Aleksandar.

Renoviranje kuhinje

U kutku uživaju i ljubimci Foto: Slađana i Aleksandar Vukelić

Mašte im, srećom ne manjka. Pa zato ne samo da vole da uređuju svoj, nego su kreativnost prelili i u druge domove i magičnim transformacijama zarađuju za život. Kako to ne čine na standardan način, ulažući na stotine i hiljade evra u elemente i detalje, njihov biznis nosi veoma specifičan i originalan naziv "Stick 'n' rope".

- Ljudima sa Balkana je izraz “štap i kanap” vrlo poznat, a nama je to postala mantra - kažu sa osmehom.

Da zaista nekad nije potrebno ulagati veliki novac u renoviranje najbolje pokazuju upravo kreacijama koje rade u svom domu.

- Naš životni prostor je mesto gde imamo potpunu slobodu da eksperimetišemo sa različitim materijalima i bojama, pa je vrlo često podložan ekstremnim promenama. Organizovali smo i kreativne radionice. Cilj nam je bio da ljude naučimo da iskoriste sve što već imaju, bez velikih troškova, i da im dočaramo da renoviranje kuće ne treba da bude bauk, već zabava - kažu naši sagovornici.

Na kraju, nameće se pitanje gde pronaći ideje za uređenje. Vukelićima ni to nije teško.

- Inspiraciju pronalazimo u svemu što nas okružuje i vrlo često stare i zaboravljene stvari dobijaju novu šansu i novu ulogu - zaključuju oni.

Verujemo da će i za uređenje ostatka stana pronaći dovoljno inspiracije, a nadamo se da će ekipi Telegrafa dozvoliti da zavire i u druge prostorije kada uskoro završe i ostale radove koji su u toku.

Video: Super kul ili super jezivo? Glumac u stanu u Londonu otkrio tajni prolaz ispod kuhinjske podloge

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Pa

    17. januar 2021 | 09:48

    Lepša je bila ona stara.... Stvar ukusa...

  • Aleksija

    17. januar 2021 | 17:08

    Ala su je renovirali...smešno

  • ma ajde

    17. januar 2021 | 18:40

    ovo lici na neku kuhinju iz socijalnih stanova iz inostranstva. pogledajte prozor, radojator, raspored...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA