≫ 

Eskobarovi nilski konji su opasni po ljude i sredinu, stručnjaci pozivaju da se pobiju

Veruje se da trenutno ima oko 100 ovih životinja, a stručnjaci procenjuju da bi populacija mogla da poraste do 1.500 primeraka do 2040. godine

  • 2
Pablo Eskobar, nilski konj Foto: Pixabay, Wikimedia/Colombian National Police

Pored toga što je bio najpoznatiji narko-bos, Pablo Eskobar bio je poznat i po ilegalnom zoo vrtu, koji je izgradio na svom imanju. Nakon njegovog ubistva, najveću pažnju privlače nilski konji, a stručnjaci sada pozivaju da se zaustavi njihova populacija i da se oni selektivno pobiju.

Zloglasni kolumbijski narko-bos ubijen je 1993. godine, a pre toga je nabavio četiri nilska konja za svoj zoo vrt.

Nakon njegove smrti, vlada je preuzela kontrolu nad njegovim imanjem, ali životinje su ostavljene da se hrane same. Veruje se da tamo sada ima oko 100 nilskih konja.

Naučnici su upozorili da bi taj broj mogao da poraste do 1.500 do 2040. godine, a do tada bi već naneli nepovratnu štetu životnoj sredini i populacija bi bila prevelika da bi se kontrolisala.

Urin i izmet koje životinje proizvode su otrovni i sadrže bakterije koje su opasne i za druga stvorenja i za ljude, prenosi britanski Telegraph.

Opasni su i zbog svoje agresivnosti. Nilski konji godišnje ubiju više ljudi u Africi od drugih sisara, a jedan od Eskobarovih nilskih konja je prošle godine bacio stočara u vazduh, slomivši mu kuk, nogu i nekoliko rebara.

- Nikome se ne sviđa ideja da upuca nilskog konja, ali moramo da prihvatimo da nijedna druga strategija neće delovati - rekla je ekolog Natali Kastelblanko-Martinez.

Pablo Escobar Eskobar Foto: Colombia control agency

Ona je dodala kako je njihovo premeštanje bilo moguće pre 30 godina, kada su bile samo četiri životinje.

- Kastracija bi takođe mogla da bude efikasna da su službenici rano obezbedili dovoljna sredstva za program, ali je selektivno klanje sada jedina opcija - dodala je ona.

U Africi nilski konji moraju da se takmiče za pristup vodi i beže od raznih predatora. U Kolumbiji je, sa druge strane, optimalno okruženje definisano obiljem kiše i nedostatkom predatora omogućilo Eskobarovim nilskim konjima da napreduju.

Ekolozi su pokušali da ih sterilišu, ali je životinje teško pronaći. Prema rečima stručnjaka, uspevaju da kastriraju jednog nilskog konja godišnje, a procenjuje se da je populacija životinja porasla za 10 posto svake godine.

- Mora da postoji bolje rešenje od selektivnog klanja. Nilski konji su postali deo lokalnog identiteta, ali vreme nam ističe - rekao je vladin ekolog Dejvid Ečeveri Lopez.

Video: Zbog njih mit o Pablu Eskobaru i dalje živi: Upoznajte neobični vrt u Kolumbiji

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA