≫ 

Zabluda koja traje vekovima: Svet ne izgleda onako kako smo navikli da ga viđamo

Na kartama koje se i danas koriste u učionicama, mnoštvo je grešaka i zabluda

  • 4
Mapa sveta Foto: Shutterstock

Karta sveta kakvu svi pamtimo još od školskih dana i kakva se i dan-danas koristi, stvorena je pre gotovo pet stoleća, tačnije, 1569. godine, za nju je zaslužan flamanski kartograf i geograf Gerhard Merkator. Međutim, način na koji njegova karta prikazuje našu Zemlju - jednostavno je pogrešan.

Na toj karti, koja se i danas koristi u učionicama, mnoštvo je grešaka i zabluda, od prikaza kontinenata i njihove stvarne veličine do toga da je sami geografski položaj nekih kontinenata takođe prikazan potpuno pogrešno. No, da li je njena originalna svrha ipak bila malo drugačija?

- Većina ljudi ne razmišlja na prvu da je Zemlja zapravo sfera. Kada posmatrate Zemlju iz različitih krajeva u svemiru, dobićete i drugačiji pogled na Zemlju; države su u drugačijem redosledu od onog koji vidimo na standardnim kartama - rekla je za ABC Australia kartograf Čandra Jajasurija sa Univerziteta u Melburnu.

Svrha Merkatorove cilindrične kartografske projekcije bila je nautičke prirode: da pomogne pomorcima u navigaciji, prenosi Rtl.hr.

- Nikada nije bila svrha da tačno prikaže veličine država - kazala je Jajasurija.

Merkatorova karta je, kaže Jajasurija, ''ekstremno loša'' u prikazivanju relativne veličine zemalja.

- Zato je Grenland, koji je u stvarnosti 14 puta manji od Afrike, na Merkatorovoj karti prikazan iste veličine kao Afrika - rekla je.

Moderne karte

Grenland izgleda veći i od Južne Amerike, no i to je obmana. Južna Amerika u stvarnosti je devet puta veća od Grenlanda.

Bilo je napora da se Zemlja na kartama ipak prikaže što verodostojnije. 2016. godine, najprestižniju nagradu za dizajn u Japanu - The Good Design Award, dobio je japanski arhitekta i umetnik Hajime Narukava koji je razvio novi način prikaza sveta na pravougaonoj površini, a pritom je ostao veran stvarnim proporcijama kontinenata i okeana. Razvio je kartu sveta pod nazivom The AuthaGraph.

Mapa sveta Foto: authagraph.com

Inovativnom metodom mapiranja stvorena je nova karta tako da je sferna površina jednako podeljena na 96 trougla, prebačena u tetraedar, a uz to su očuvane proporcije površina.

Mapa sveta Foto: authagraph.com

Karte u školama i učionicama

No, uprkos novim mapama i pokušajima da se Zemlja verodostojno prikaže u dvodimenzionalnom prostoru, u školama se još uvek koriste one stare.

Greški u prikazu sveta u dvodimenzionalnom prostoru uvek će biti, stoga nijedna karta neće biti strogo precizna, no greška stara 460 godina možda bi ipak mogla već biti ispravljena.

U međuvremenu, dok se u učionicama širom sveta ne počnu koristiti novije, poboljšane karte, na raspolaganju je dobri, stari globus. Ipak, postoji i sajt na kojem možete da uporedite veličine zemalja s drugim zemljama.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA