≫ 

Zašto umiru sivi kitovi u Pacifiku?

Ekološki problem prvi put je otkriven 2019. godine

  • 1
kit

Foto: Pixabay

Kako ističu naučnici sa Univerziteta Arhus u Danskoj, sivi kitovi u Pacifiku umiru jer su gladni, a zbog klimatskih promena sve je manje plena kojim se kitovi hrane.

Činjenica je da se Arktik zagreva, pa se količina hrane, kojim se hrane sivi kitovi znatno smanjila. Ova pojava može se uočiti duž zapadnih obala Meksika, SAD i Kanade, prenosi RTS.

Ekološki problem prvi put je otkriven 2019. godine, kada je zabeleženo 378 uginulih sivih kitova koji su pripadali populaciji koja naseljava istočni deo severnog Pacifika.

Mnoge jedinke sivih kitova pronađene su u teškom stanju, iscrpljene, a naučnici strahuju da će se trend izumiranja ovih životinja nastaviti.

Svakog januara kitovi migriraju, da bi se parili, južno iz Beringovog mora i arktičkih mora, do voda Južne Kalifornije i Meksika.

Prva istraživanja o sivim kitovima, počela su 1977. godine u Meksiku. Program nauke o ekosistemu "Laguna San Ignacio" (LSIESP) uspostavljen je 2006. godine u sklopu koga su 2017. godine izvršene detaljne analize i proučavanje dužine i širine kitova na osnovu vertikalnih fotografija napravljenih pomoću dronova.

Naučnici su zahvaljujući tome mogli da analiziraju zdravstveno stanje kitova, a za samo dve godine su dokumentovali pogoršanje stanja mladih i odraslih sivih kitova koji posećuju meksičke obale.

Pošto je 2019. godine započeto novo istraživanje, zabeleženo je i novo pogoršanje, kao i smanjenje razmnožavanja jedinki kitova.

Kao razlog se navodi i manjak amfipoda, kojima se hrane sivi kitovi.

Kako količina amfipoda opada zbog zagrevanja arktičkih voda, vremenom će se povećati i ugroženost populacije kitova.

Video: Od smeha do vrištanja i plača: Ogroman kit izleteo iz mora i preplašio ljude u čamcu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Boki

    27. januar 2021 | 11:41

    Kako god okrenete za sve su krivi ljudi i niko vise...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA