Prvi put pročitano Teslino pismo prijatelju Amerikancu: "Ja sam Srbin, nema veze gde sam rođen"

Tesla kaže da "Ne postoji narod koji je stradao više od srpskog naroda"

  • 17
Nikola Tesla, Naučnik Nikola Tesla / Foto: JACQUES BOYER / Roger Viollet / Profimedia

Aleksandra Ninković Tašić, predsednica društva "Mihajlo Pupin", gostujući u programu Radio Beograd 2 prvi put je pročitala pismo Nikole Tesle upućeno prijatelju Amerikancu u kojem poznati naučnik jasno ističe svoju nacionalnu pripadnost.

"Ja sam Srbin, nema veze gde sam rođen. Po majci sam Srbin" - napisao je Tesla.

- Originalno pismo koje sam sa pečatom i potpisom dobila pre nekoliko dana iz Amerike brani Nikolu Teslu njegovim rečima od zloupotreba kojima je bio izložen sve ove godine - rekla je Aleksandra Ninković Tašić u emisiji "Klub 2", prenosi Tanjug.

Ona je podsetila i na pismo našeg velikog naučnika iz fonda Kongresne biblioteke SAD, koje je ranije već objavljeno, a u kojem Tesla kaže da "Ne postoji narod koji je stradao više od srpskog naroda".

- Zbog toga što smo toliko stradali postali smo narod pesnika i mislilaca. Znate li šta je rekao veliki pesnik Gete o srpskim narodnim pesmama. A šta mislite da bi rekao da je bio Srbin - pisao je Tesla 1895.

- Amerikanci malu knjigu o velikom srpstvu Nikole Tesle redovno štampaju u Kongresnoj bibljioteci, ne daju da padne u zaborav, kao što mi to činimo - rekla je Ninković Tašić.

Video: Bivša zgrada Železničke stanice postaje Muzej Nikole Tesle

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Radovan

    27. januar 2021 | 22:45

    Pa normalno. To sto je rodjen u nekoj Austrougarskoj, ne cini ga Austrougarinom. Pogotovo da ga je neko pitao, vi ste rodjeni u Hrvatskoj, on bi pitao: Whaaat, Hrva.... šta?! 😀

  • nikolas

    27. januar 2021 | 23:02

    TESLINO SRPSTVO SE NEMOZE PORECI A ONI KOJI GAJE SRBOFOBIJU IMAJU PROBLEM JER MRZNJA UBIJA !!! VELIKI NABOJ NEGATIVNE ENERGIJE -MRZNJE STVARA RATOVE I TESLA JE ZNAO DA IZRACUNA TRAJANJE RATA PO NABOJU NEGATIVNE ENERGIJE!!! MI ZIVIMO SADA U TAKVOM SVETU MRZNJE I RATA !!!

  • DARKO 100%

    27. januar 2021 | 22:58

    Tajna Nikolinih dela je u misli njegovoj ,mnogi se trude da razumeju njegov rad a sustina je njegova misao ,kroz misao on je je sve teleportovo dela na zemlju,Svim velikanima naseg roda uma i dela nek im je vecna slava

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA