≫ 

Rover NASA sleće na Mars, prenos sletanja prenosiće se u maloj opštini Jezero u BiH

Krater je dobio naziv upravo po ovoj opštini u BiH

  • 2
NASA rover Perseverance Mars

Foto: Tanjug/AP

U malenoj opštini Jezero u blizini grada Jajca na zapadu Bosne i Hercegovine stanovnici će putem videobima 18. februara moći da prate sletanje rovera Američke svemirske agencije NASA na Mars.

Rover, čiji je naziv "Perservance" (Upornost), trebao bi u četvrtak da sleti na krater na Marsu koji je nazvan upravo po ovoj maloj opštini, prenosi Klix.ba.

Ambasador SAD-a u BiH Eric Nelson uručio je 23. septembra 2019. godine načelnici Opštine Jezero Snežani Ružičić pismo američke agencije NASA, kojim je potvrđeno da je krater na Marsu dobio naziv po toj opštini u BiH.

Naziv kratera je odabran među 80 predloga, a kao razlog je istaknuto to što na brojnim slovenskim jezicima opisuje prirodno udubljenje ili depresiju ispunjenu vodom.

Prethodno je naziv kratera obelodanjen 2. jula iste godine na svečanosti povodom 4. jula, Dana nezavisnosti Sjedinjenih Američkih Država (SAD), u Sarajevu.

- BiH danas ima vlastiti odvažni cilj koji ne zahteva putovanje u svemir. Cilj BiH je napredak ka članstvu u Severnoatlantskom savezu (NATO) i Evropskoj uniji. SAD podržava ovaj cilj jer taj će cilj poslužiti odmeravanju vaših snaga i veština - simbolično se Nelson osvrnuo i na stanje u Bosni i Hercegovini.

Iz Opštine Jezero su saopštili da je sletanje predviđeno za 20:15 sati i da će prenos biti organizovan u skromnim uslovima, zajedno s mladima Opštine Jezero, u sportskoj sali Osnovne škole "Vuk Karadžić" u Jezeru.

Načelnica Ružičić rekla je tada da su u ovoj opštini srećni što se krater na Marsu zove Jezero.

Američka svemirska letelica lansirana je s Floride, a glavna misija rovera "Perseverance" je da otkrije da li je na Marsu ikada bilo života.

Naučnici veruju da su na Marsu nekada postojali uslovi koji su mogli dovesti do života mikroba.

Letelica je opremljena sa dva mikrofona pa se naučnici nadaju da bi, prvi put, mogli da imaju i zvuk s druge planete.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA