≫ 

Depilacije lica voskom hit na mrežama, dermatolozi zabrinuti: "Može da izazove davljenje"

Na snimcima je prikazano kako se omekšali vosak nanosi na lice, ali i na usta, vrat, ramena i grudi, a delimično prodire u uši i nos

  • 1
Brijanje Printskrin: Youtube/General Vibes Now

Video snimci koji prikazuju tretman depilacije lica veliki su hit na društvenoj mreži TikTok, ali stručnjaci za kožu upozoravaju na štetnost takvih eksperimenata, piše BBC.

Na snimcima je prikazano kako se omekšali vosak nanosi na lice, ali i na usta, vrat, ramena i grudi, a delimično prodire u uši i nos. Nakon što se vosak stvrdne, odvaja se od kože.

Berberin koji je objavio neke od najgledanijih snimaka ističe da je postupak dobar za kožu. Međutim, britansko udruženje dermatologa (BAD) ističe da prodiranje voska u nos ili uši može da bude opasno te se ne preporučuje.

Bizarni snimci doneli su berbernici "Kapsalon Freedom", koja se nalazi u Holandiji, više od 800.000 pratilaca na TikToku.

Jedan od prvih snimaka tretmana voskom, objavljen u novembru, imao je gotovo 84 miliona pregleda, prenose holandski mediji.

Delove osušenog voska koje je berberin izvadio iz nosa ili ušiju približio je kameri, kako bi pokazao dlake koje vire iz stvrdnute mase. Na snimku se vide lica potpuno prekrivena voskom, a u nosu su štapići za uši koji se koriste za protok vazduha.

Berberin Renaz Ismael rekao je da je depilacija lica na Bliskom istoku, odakle je rodom, uobičajena. Ali tvrdi da je on tretman podigao na novi nivo.

- Ja sam prva osoba na svetu koja je napravila depilaciju celog tela. To nije loše za vašu kožu - rekao je za BBC News, prenosi Jutarnji.hr.

Ismael koristi hešteg #viral za promociju snimaka. Napravio je kompilaciju snimaka s TikToka te ih objavio na Fejsbuku, Instagramu i Jutjubu, ali nisu privukli toliku pažnju kao na TikToku.

Aleks Ečeveri, koji radi u jednoj berbernici, izrazio je zabrinutost da bi drugi mogli da pokušaju slično.

- Zabrinuti smo da bi ovakav tretman mogao da izazove davljenje. Kada nanosite vosak na lice ne možete da ga kontrolišete. Vosak se stvrdne i mogao bi se da se stvrdne u disajnim putevima - upozorio je.

Londonska berbernica čiji je vlasnik poreklom iz Turske poručuje kako je vrlo neodgovorno depilirati tako veliko područje osetljive kože.

Britansko udruženje dermatologa (BAD) je zabrinuto da bi snimci mogli da dovedu do kopiranja s lošim ishodom.

- Trendovi u lepoti i zdravlju brzo se šire putem društvenih mreža. Depilacija voskom je traumatičan postupak za kožu, pogotovo za osetljiva područja oko očiju. Ti delovi kože mogu da se upale i nadraže. U nekim slučajevima mogu da se razviju gnojne bubuljice - kaže dr Anjali Mahto.

Britansko udruženje za kožu izrazilo je zabrinutost jer se na nekim snimcima vosak koristi na deci iz osnovne škole.

- Ne bih taj tretman preporučila za decu. Čini mi se razumnim staviti upozorenje. Na TikToku, ali i drugim društvenim mrežama mogu se naći brojne dezinformacije i potencijalno štetni saveti o lepoti tipa "uradi sam". Bilo bi dobro da se uvede stroga regulacija tog segmenta - rekla je dermatolog dr Ema Vedžvort.

Video: Nije mogla da podnese njegove dlake pa je svog dečka sredila za nekoliko minuta

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Goga

    19. februar 2021 | 07:15

    Ovo se vidi iz aviona da su ovi već prethodno izdepilirani.Prekrio mu celo lice voskom ,a obrve ostale netaknute

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA