≫ 

Gradonačelnik Liona ukinuo meso u školskim menzama. Razlog je prilično bizaran

Francuska vlada kritikovala je gradonačelnika Gregorija Dušea iz stranke Zelenih nakon što je doneo odluku da se tokom školskog ručka više neće posluživati jela s mesom

  • 4
meso, krompir, kuhinja, ručak, recepti Foto: Pixabay

Gradonačelnik Liona našao se u centru velike debate u Francuskoj nakon što je sa školskog jelovnika uklonio meso.

Francuska vlada kritikovala je gradonačelnika Gregorija Dušea iz stranke Zelenih nakon što je doneo odluku da se tokom školskog ručka više neće posluživati jela s mesom. Duše je meru branio poručivši da će jelovnici imati proizvode od ribe i jaja i da će biti uravnoteženi za svu decu. Gradonačelnik je takođe rekao da će mera pomoći u održavanju socijalnog distanciranja tokom ručka, prenosi Jutarnji.

Ministar poljoprivrede Žulijen Denormandi optužio je Dušea da ‘’stavlja ideologiju na tanjire naše dece’’. Na Tviteru je napisao: ‘’Dajemo im samo ono što im treba da bi se razvijala. Meso je deo toga’’.

Ministar unutrašnjih poslova Žerald Darmanin rekao je da je taj potez ‘’neprihvatljiva uvreda’’ za francuske poljoprivrednike i mesare.

Mnoga deca jedu meso samo u školi

- Vidimo da moralistička i elitistička politika Zelenih isključuje niže klase. Mnoga deca često jedu meso samo u školskoj kuhinji - dodao je.

Duše je odgovorio na kritike na Tviteru i rekao da je mera preduzeta ‘’isključivo’’ zbog pandemije. Rekao je da ideja za jelovnik bez mesa bila da se osigura nesmetana usluga u vreme ručka dok su na snazi mere socijalnog distanciranja.

Dodao je da je Žerar Kolomb, njegov prethodnik iz desne stranke Emanuela Makrona Republika u pokretu, preduzeo ‘’potpuno istu meru’’ tokom prvog talasa zaraze prošle godine.

Lion je poznat po svojoj mesno orijentisanoj kuhinji i uglavnom se smatra francuskom kulinarskom prestonicom. Međutim, trend veganske i vegetarijanske prehrane je u porastu u Francuskoj.

Tur d' Frans zagađuje

Zakon usvojen 2018. godine obavezao je da škole imaju jedan vegetarijanski dan, a veganski restoran "Ona" postao je prvi te vrste u Francuskoj koji je početkom ove godine dobio Mišlenovu zvezdu.

Duše je ranije izazvao kontroverze nakon što je rekao da Tur d' Frans ‘"zagađuje’" i nije dobrodošao u Lion sve dok ne postane ‘’ekološki odgovoran’’.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Krlja

    23. februar 2021 | 07:02

    Koji bolesnici 😂😂😂

  • Swe

    23. februar 2021 | 07:20

    Ala mu je opravdanje da se deca ne odvajaju. Ej bre u svojoj državi još malo ne smeš da konzumiraš nacionalna jela. Kud ode ovaj svet.

  • Boban

    23. februar 2021 | 07:00

    Uradio je to zato što Bil Gejts to trazi.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA