≫ 

Zašto su juče deca širom regiona i sveta nosila roze majice? Moćna poruka stoji iza ove akcije

Mališani širom sveta svake poslednje srede u februaru nose isključivo roze majice kako bi skrenuli pažnju na jedan ozbiljan problem koji postoji u društvu

  • 6
Dan ružičastih majica

Foto: Twitter/@StorrPS_LDSB

Društvene mreže juče su bile pretrpane slikama dece iz Srbije, regiona i sveta sa ružičastim majicama, a iza ovog pokreta krije se moćna poruka.

Naime, juče je obeležen Međunarodni dan borbe protiv vršnjačkog nasilja koji ima cilj da iskoreni ovu pojavu u društvu.

Svaka poslednja sreda u februaru obeležava se kao Dan borbe protiv vršnjačkog nasilja, a sve je počelo 2007. godine, kada je grupa aktivista u kanadskoj provinciji Nova Škotska pokrenula inicijativu pošto je kanadski učenik Čarles MekNil u školu došao sa roze majicom na sebi. Njemu su se rugali zbog boje odeće i pretrpeo je verbalno nasilje svojih vršnjaka.

Učenik je roze majicu obukao u znak podrške majci oboleloj od karcinoma dojke. Aktivisti su kupili 50 roze majica i podelili ih njegovim vršnjacima u školi koji su ih nosili kao podrška dečaku.

 

Učenici su počeli i sami da dolaze u školu oblačeći roze majice, koje su tako postale simbol borbe protiv vršnjačkog nasilja u školama.

Tim povodom oglasila se i Dragana Janković, majka Alekse Jankovića (14), dečaka iz Niša koji se ubio 2011. godine, upravo zbog ove vrste nasilja.

- Nasilje je oblik agresije gde postoji neravnoteža moći osobe koja vrši nasilje nad osobom koja je žrtva. Posledice su fizičke traume, ozbiljni emocionalni problemi, uključujući anksioznost, nisko samopoštovanje i depresija. Danas je Nacionalni dan prevencije vršnjačkog nasilja - napisala je juče Aleksina mama na Tviteru.

 

Aleksa je 10. maja 2011. godine izvršio samoubistvo zbog vršnjaškog nasilja, tako što je skočio sa zgrada u kojoj je živeo.

Razlog tome je osam meseci fizičkog i verbalnog nasilja koje je trpeo od svojih vršnjaka.

Potres mozga, noga u gipsu, psihijatrijska dijagnoza "posttraumatski sindrom", doveli su do tragičnog završetka.

 

Aleksini roditelji i dalje nastoje u tome da se usvoji "Aleksin zakon", koji bi trebalo da pomogne u sprečavanju vršnjačkog i tako spreči druge žrtve kao što je bio 14-godišnji dečak iz Niša.

Video: Maloletne nasilnice presrele devojčicu (14), čupale je i šutirale u grudi

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Laki

    25. februar 2021 | 15:17

    Zasto sve prepisujemo od zapada,zasto nekad mi ne primenimo nesti nase,primer Alekse iz Nisa...da se o njemu prica...

  • Juca

    25. februar 2021 | 23:15

    Da li ste sigurni da tu roza boju ne orooagiraju feministkinje i LGBT populacija?Zar zelena boja ne znači život na planeti,mir i poštovanje živih i neživih.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA