≫ 

Vladan je influenser za cveće: Živi u "džungli" u sred Vašingtona, a mnogi prate njegove savete

Vladan je za svojim snovima krenuo pre četiri godine, kada je na lutriji osvojio zelenu kartu. Njegovo interesovanje razvilo se od jedne mesožderke, a sada ih je mnogo više

  • 1
Vladan Nikolić

Printscreen/Instagram/Mr Houseplant

Vladan Nikolić je "mister kućnog bilja". Na društvenim mrežama ima oko 250.000 pratilaca gde deli savete za negu biljaka. Živi u Vašingtonu, radi u jednoj humanitarnoj organizaciji, a nega biljaka mu je hobi, prenosi RTS.

Za svojim snovima krenuo je pre četiri godine kada je na lutriji osvojio zelenu kartu koja mu je omogućila da legalno živi i radi u Americi. Njegovo interesovanje razvilo se od jedne mesožderke, a sada ih je mnogo više.

- Ovde u stanu imam 70 biljaka, u kancelariji imam još toliko. To su samo saksije, bez pelcera. Dnevna i spavaća soba su pune cveća. Na poslu kada sam svoju kancelariju napunio cvećem, onda sam počeo da punim i druge kancelarije. U jednom momentu su me zamolili da prestanem da donosim novo cveće - kaže Vladan Nikolić, influenser za cveće.

Dodaje da je ovo hobi koji je veoma zarazan i kada počnete da uzimate biljke, vrlo brzo pređete sa dve saksije na dvadeset.

Kaže da oko dva sata nedeljno provede u zalivanju cveća u stanu i kancelariji, našta dodaje i vreme za presađivanje, uzimanje pelcera, tretiranje insekata i drugu negu.

Zavedeno je oko 300.000 vrsta biljaka, koje se dele na semenjače, cvetnice, ali je glavna podela na spoljašnje i sobne.

- Rekao bih da su sve biljke spoljašnje, jer cveće raste u prirodi, a mi smo ti koji smo biljke uneli u naše stanove. Sobno cveće su biljke koje ne podnose dobro niske temperature. Koje ne zahtevaju zimsku hibernaciju i koje se mogu uspešno uzgajati u našim stanovima, na temperaturi od 15 do 25 stepeni Celzijusa - istakao je Vladan Nikolić.

 

Ističe, da je svetlo najvažniji faktor za uzgoj sobnog cveća. Kada biljka ne dobija mnogo svetla iako deluje da je u redu, ona polako umire, jer vremenom troši zalihe šećera, i onda strada.

Postoje sijalice koje su specijalno pravljene za uzgoj cveća o one proizvode svetlo koje je potrebno biljkama za fotosintezu.

Svojim hobijem inspirisao je mnoge, ali savetuje da biljke kupujete u skladu sa veličinom prostora.

Video: Koje cveće najbolje odbija insekte

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • daleko je sunce

    28. februar 2021 | 12:54

    Radi u ne vladinoj organizaciji u Americi zemlji sa preko 300 mil stanovnika zemlji ogromnih mogicnosti i pise postove... dzabalebaros koji nije navikao da radi!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA