≫ 

Misteriozni uzorci iz Sibira zbunili naučnike NASA, ne znaju o čemu se radi

Uzorak je vidljiv tokom sva četiri godišnja doba

  • 3
Sibirsko jezero, Ilustracija, Foto: Tanjug/AP

NASA je na Tviter profilu objavile fotografije uzorka zemljišta u Sibiru koji je zbunio naučnike, a i dalje nema tačnog objašnjenja.

Kako se navodi, reč je o nešto nalik tamnim i svetlim prugama, a uzorak je vidljiv tokom sva četiri godišnja doba, premda je najizraženiji zimi, pošto ga sneg čini oštrijim.

Za sad postoje dva moguća objašenjenja za ovu pojavu.

Čak 90 posto ovog dela srednjosibirske visoravni prekriven je ledom koji se u kraćim intervalima otapa. Kad se zemlja smrzava, odmrzava, a zatim ponovno smrzava, delovi poprimaju neobične kružne ili prugaste strukture, objavili su znanstvenici u časopisu Science u studiji iz 2003. godine, prenosi portal "24sata".

Drugo objašnjenje ponudio je američki geolog Tomas Kraford. On je rekao da pruge podsećaju na obrazac sedimentnih stena i efekt koji je poznat kao "geologija slojevitog kolača".

Javlja se kad se otopljeni sneg sliva nizbrdo i usitnjava komade sedimentne stene. Tokom tog procesa mogu da nastanu ploče, koje izgledaju kao parče slojevitog kolača.

Video: Neverovatan prizor vodopada od oblaka: Ovakvo čudo nije viđeno do sada

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Raska

    4. mart 2021 | 07:14

    Bolje vi proucavajte Jeluoston.Jer ako se on aktivira Ima da vas nema.Haha

  • Др

    4. mart 2021 | 07:01

    Амере баш занима Сибир!

  • mima

    6. mart 2021 | 11:45

    nasa planeta, zemlja, je neobicna nedokuciva, prelepa, sa predelima koje smo otkrili a ima jos mnogo neotkrivenih, verovatno prelepih i cudnovatih

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA