Ušli su u grad duhova, koji je zidan za bogataše u Turskoj: Dvorci su napušteni, ovako sad izgleda

U izgradnju luksuznih domova uloženo je 200 miliona dolara, a danas je to napušteni grad

  • 3
Burj Al Babas Printskrin: Youtube/Prestige Life Real Estate

Burdž Al Babas, sigurno ste nekad čuli za njega. To je luksuzni grad u Turskoj između Ankare i Istanbula u kojem je u 587 zamkova trebalo da žive oni sa najdubljim džepom. U izgradnju je uloženo oko 200 miliona evra, svaka vila vredi oko pola miliona, a stanari je trebalo da uživaju u bazenima, turskim kupatilima, teretanama, bioskopu, modernom tržnom centru... Ukratko, trebalo je sve da pršti od luksuza, ali taj projekat nikad nije zaživeo.

Sa izgradnjom se počelo 2014. godine, ali investitor, grupa Sarot, nije uspeo da pronađe novac da ovaj luksuzni grad završi. Tako je Burdž Al Babas postao grad duhova, a kako godine prolaze, on sve više i više propada. Luksuzne vile prepuštene su same sebi, a kroz puste odaje duvaju vetrovi, dok krovovi i dalje odolevaju olujama.

U gradu je na stotine identičnih vila, okružene su brdima. Kada uđete u grad, izgleda kao da ste ušli u Diznijev crtać. Međutim, maštu prekida mrtvilo... Nigde nikog nema, nijedna kuća nema stanara, sve je ostavljeno da trune i propada.

U taj grad je pre tri meseca ušla grupa momaka, avanturista, predvođeni Majkom Korijem, jutjuberom i voditeljem BBC-ja, koji želi da pomogne svima koji strahuju od putovanja, da obiđu svet.

Kako u snimku objašnjava, ovaj grad čuva jedan čuvar i nalazi se na glavnom prilazu Burdž Al Babasu, zbog čega je Majk iskoristio "zadnji ulaz".

- Ovo izgleda neverovatno. Jedna vila košta 400.000 evra - priča Majk dok kamerom snima grad duhova.

Ističe da je bitan detalj svakog objekta ovde toranj, ali ništa manje nije zanimljiva ni terasa.

- Do vrha vode spiralne stepenice, stvarno izgleda kao pravi dvorac - kaže Majk.

Nijedna kuća u gradu nije u potpunosti završena. Iako spolja izgleda sve skoro pa skockano, unutar svake vile je i dalje gradilište. Odrađeni su samo grubi radovi, ali u pojedinim kućama ni podovi nisu izliveni do kraja.

U grad su ušli u zoru i istraživali čega ima u kućama u koje stanari nikad nisu kročili.

- Sa izgradnjom se počelo 2014. i trebalo je da do sada bude sve završeno, ali se kuće jednostavno nisu prodavale. Neko za to krivi krizu u sektoru nekretnina, neko to što je sve nakinđureno. Sve je ovde tako čudno, deluje tako lažno - priča Majk i dodaje da se priča da bi sa izgradnjom moglo uskoro da se nastavi.

Iako mu nije jasno ko bi ovakvu kuću uopšte želeo da kupi, priznaje da bi jedna ovakva vila na vrhu brda bila prava atrakcija.

- Jedan dvorac, ali ovde ih je 500, što umanjuje vrednost. Jer dvorac može biti jedan, kada ih imaš 500 gubi draž - navodi on.

On kaže da je na vrhu tornja pogled fantastičan.

- Mnogo sam proputovao, ali nikad ovako nešto nisam video. Sa druge strane ima ogroman tržni centar. Svaka kuća je trebalo da ima svoje tursko kupatilo. Trebalo je da bude izgrađen i teren za golf, jezero, a pored tržnog centra i džamija - objašnjava Majk.

On navodi da prema prvom projektu je svaka vila trebalo da ima lift, ali se od te ideje odustalo zbog uštede. Takođe, bio je plan da se izgrade 732 dvorca, a svaki bi imao svoj bazen.

U tržnom centru je planirano da se izgradi džinovska fontana, ali od svega postoji samo kostur. Na gradilištu je i dalje mnogo džakova cementa, građevinskih šlemova, konstrukcija za fasadu i tornjeve, koji nisu kameni nego gipsani.

- Možda će ovo jednog dana biti puno vode, ali ne danas - kaže Majk dok se snima u središtu džinovske fontane.

Nakon toga je podigao dron kako bi snimio čitav grad iz vazduha. U decembru 2020, kada je i snimak postavljen na Youtube, ovaj grad je uveliko trebalo da bude naseljen. Međutim, slika govori da investitor nije ni blizu kraja radova. Da li će gradnja biti nastavljena tokom ove godine, ostaje da se vidi.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Steva Oluja

    12. mart 2021 | 15:33

    Idealno mesto za emigrante, da se ne mrznu na ulici. Neka vide sa Erdoganom i Merkelinom!

  • Mihailović

    12. mart 2021 | 16:47

    Glupo, dosadno i bez veze...niko ne voli da bude isto odeven a kamoli da su im iste kuće, gde im bio mozak kad su to smišljali...

  • Petako

    12. mart 2021 | 17:03

    Tako ce i Beograd da završi poluprazni stanovi koji nece niko da kupi.. Za 5 godina bum i puko balon.. Ko je prodao prodao, ko je kupio kupio.. Cene idu za 2/3 dole i to je to...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA