≫ 

Da li je Madagaskar najčudnije mesto na svetu zbog slatkih malih stvorenja: Biolozi očarani otkrićem

Poslednjih godina otkriven je veći broj minijaturnih žaba, a jedinke jedne vrste dosežu svega do jednog centimetra

  • 0
Mini žaba sa Madagaskara Printskrin: Youtube/Zoo Land

Madagaskar ima mnogo "mini" stvorenja - ovom "društvu" životinjskog carstva nedavno je dodata na listu i grupa mini žaba koje su otkrivene nedavno, kao i najmanji reptili na svetu otkriveni ranije ove godine.

Nano kameleon je, na primer, veličine - spajalice.

Dr Mark D. Šerc specijalista za vodozemce i reptile koji svoje istraživanje fokusira na ovo ostrvo objašnjava šta utiče na to da se javljaju tako male životinje. Jer, tu se javljaju i neki drugi minijaturni primerci, poput miševa-lemura.

Poslednjih godina otkriven je veći broj minijaturnih žaba, a jedinke jedne vrste dosežu svega do jednog centimetra.

Veruje se da postoji više različitih razloga za pojavu vrsta čiji pripadnici su ovako male jedinke. Na primer, veličina može da im omogući da dođu do resursa hrane, koji većim jedinkama nisu tako lako dostupni. To važi i za slične vrste - na taj način, ako bi se razlikovale u veličini, izbegavala bi se međusobna konkurencija kada je u pitanju ishrana.

Promene u evoluciji mogu biti i slučajne i tako se jedna vrsta polako odvaja od druge.

Najverovatnije je, ipak, da ne postoji dominantni faktor, već je reč o njihovoj kombinaciji.

Mini žaba sa Madagaskara Printskrin: Youtube/Zoo Land

Kada se govori o vodozemcima i reptilima, može se reći da možda i najviše ovih vrsta živi na Madagaskaru, ali ne sa punom sigurnošću. Na primer, i u Jugoistočnoj Aziji postoji mnogo minijaturnih vrsta žaba. I Centralna i Južna Amerika bogate su vrstama minijaturnih žaba i reptila.

Ipak, Madagaskar, čak i da nije svetski šampion u broju minijaturnih vrsta, svakako je zbog njihove prisutnosti dobro mesto za istraživanje evolucije.

Na primer, može da se ispita koliko je evolucija koja vodi smanjivanju jedinki povezana s ekologijom. Recimo, gotovo sve minijaturne žabe na Madagaskaru su kopnene.

Zanimljivo je i da su telašca ovih žaba upadljivo manja u odnosu na njihove oči i glavu (pedomorfoza). Ali, postoji jedna vrsta koja se "smanjila" proporcionalno. Tačnije, njene proporcije su identnične vrsti koja nije doživela ovu promenu, što znači da pedomorfoza nije jedini način da dođe do smanjivanja.

Interesantan detalj je i da, na primer, dolazi do rasta genitalija kod guštera koji su se smanjili. Verovatan uzrok tome jeste što su ženke iste vrste znatno veće od mužjaka.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA