≫ 

Monah otišao u pećinu da meditira, ali je zbog obilnih padavina ostao zaglavljen u njoj četiri dana

Tim od 17 ronilaca uspeo je da stigne do monaha u sredu ujutro nakon što je kiša prestala

  • 0

Tajlandski spasioci uspeli su da izuku budističkog monaha iz poplavljene pećine, četiri dana nakon što je ušao unutra da meditira.

Monah, koji je bio na hodočašću, ušao je u subotu u pećinu u tajlandskoj provinciji Phitsanulok, kažu spasioci. Ali kišna oluja pogodila je to područje u nedelju, uzrokujući rast nivoa vode i poplavu pećine. Tim od 17 ronilaca iz lokalne spasilačke jedinice pomogao je u sredu da monah bude izvučen na sigurno.

Četrdesetšestogodišnji monah, Pra Ajarn Manas,  svake godine odlazi na hodočašće u pećinu Phra Sai Ngam kako bi meditirao. Ali kada se iz nje nije vratio nakon jake kiše, koja je zadesila to područje, stanovnici su alarmirali vlasti. Spasioci su u utorak ušli u pećinu da ga pronađu, ali su morali da prekinu potragu jer nije bilo bezbedno zbog porasta nivoa vode u njoj.

Iz jedinice za spasavanje su rekli da nisu imali kontakt sa monahom, jer u pećini nije bilo telefonskog signala, a tom području su mogli da pristupe samo ronioci. Bili su zabrinuti da je možda iscrpljen ili u nesvesti jer kod sebe nije imao hranu. Tim od 17 ronilaca uspeo je da stigne do monaha u sredu ujutru nakon što je kiša prestala da pada.

- U 11.30 sati uspešno smo spasili Manasa iz pećine - objavila je spasilačka jedinica na svojoj Facebook stranici.

Video koji su objavili spasioci prikazuje monaha sa ronilačkom maskom kako 12-metara pliva pod vodom. Iz pećine su ga izveli na sigurno i odmah mu je ukazana hitna medicinska pomoć.

Ovaj incident podseća na slučaj spasavanja dečjeg fudbalskog tima 2018. godine, kada su se 12 dečaka i njihov fudbalski trener zaglavili u poplavljenoj pećini na severu. Tajlandski mornaristi i međunarodni tim pećinskih ronilaca uspeli su tada da spasu dečake i njihovog trenera iz pećine.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA