≫ 

Ceo život ispod pudera krila tajnu o svom poreklu: Tek posle smrti dozvolila je da se sazna istina

Iako Gejl voli da piše mistične novele, nije mogla ni da pretpostavi da se upravo u njenoj porodici krije velika tajna koju je trebalo da otkrije

  • 1
Baka, baba, starica, starački dom

Foto: Shutterstock

Šta biste uradili da otkrijete da jedan od vaših roditelja nije onakav kakav mislite da jeste? Upravo to se dogodilo Gejl Lukasik kada je saznala da se njena majka celog života predstavljala kao belkinja da bi izbegla rasnu segregaciju u SAD-u, početkom 20. veka. Ona je, u stvari, bila mešovite rase, ali je to držala u tajnosti. Gejl je priču o poreklu svoje majke otkrila u knjizi koju je nazvala "Bela poput nje".

Gejlina majka Alvera, rođena je 1921. godine u Nju Orleansu. Iako to niko nije mogao da pretpostavi imala je tajnu koju nikome nije želela da otkrije. Međutim još kao dete Gejl je uočila da njena majka ima neke pomalo čudne rituale.

- Imala je običaj da stavi svetao puder pre odlaska na spavanje. Jednom sam je pitala zašto to radi. Tada mi je odgovorila: "Nikad ne znaš kada može da ti pozli tokom spavanja i kada ćeš morati da pozoveš hitnu pomoć. Kada stigneš u bolnicu treba da izgledaš što lepše, jer ćeš tako dobiti bolji tretman u bolnici" - priseća se Gejl razgovora iz detinjstva.

Od tog razgovora prošlo je dugo vremena, u međuvremenu Gejl je odrasla, osnovala svoju porodicu i postala pisac. Iako je volela da piše mistične novele, nije mogla ni da pretpostavi da se upravo  u njenoj porodici krije velika tajna koju je trebalo da otkrije.

Ta tajna se zove Azemar Frederik, njen deda po majci.

- Nikada nisam videla njegove slike, moja majka nije znala kada je on rođen, kao ni datum kada je preminuo jer sa njim nije ni odrasla.

Međutim, Gejl je želela da sazna nešto više o svom "misterioznom" pretku. Otišla je u lokalni arhiv i tamo saznala nešto što nije očekivala. Njen deda po majci u dokumentima je upisan kao Afroamerikanac. 

- Bila sam u potpunom šoku. Brzo sam napustila arhiv, sela u automobil, pogledala se u ogledalo i rekla sebi: "Ko si ti zaista?" - kaže Gejl.

Da bi se uverila u to potražila je izvod iz knjige rođenih svoje majke i saznala njenu dugo čuvanu tajnu. Ona je bila pripadnik mešovite rase, otac joj je bio Afroamerikanac, a majka belkinja.

- Prvo je poricala, rekla mi je da ne zna koji izvod iz knjige rođenih ja imam, ali njen izvod kaže da je ona belkinja. Tada sam joj odgovorila da jedva čekam da joj pokažem sve podatke do kojih sam došla. Kada je videla moju odlučnost, postala je tiha, slegla je ramenima, pogledala me u oči i rekla: "Ne smeš nikome da kažeš ovo sve dok ja ne umrem" - priseća se Gejl.

Bela put pomogla je njenoj majci da bude prihvaćena kao belkinja i na taj način izbegne rasnu segregaciju. Strah od smrti i proterivanja naterali su Alveru da do kraja života čuva tajnu o svom poreklu. Svom mužu nikada nije priznala njeno poreklo, a njena ćerka čuvala je njenu tajnu sve do njene smrti 2014. godine. 

Iako to Gejl nije mogla ni da pretpostavi, intervju na televiziji o poreklu njenog dede po majci pomogao je Gejl da stupi u kontakt sa drugom decom i unucima svog dede, za koje nije ni znala da postoje.

- Dogovorili smo se da se svi zajedno okupimo u Nju Orleansu. Kada sam se sastala sa njima bila sam oduševljena toplinom koju mi je moja nova porodica pružila. Sve tetke i stričevi sa očeve strane su preminuli, moji roditelji takođe više nisu bili živi i odjednom potpuno neočekivano dobila sam novu porodicu. Dok sam ih gledala u njima sam videla svoju majku, zato što jako podsećaju na nju, delovalo mi je kao da je i ona sa nama - kaže Gejl.

Saznanje o njenom poreklu potpuno je promenilo način na koji ona gleda na sebe.

Više ne gledam na sebe kao na belkinju, već kao na ženu mešovite rase. Iako fizički izgledam kao belkinja, moj DNK govori suprotno.

Video: Policija pala na kolena i odala počast Džordžu Flojdu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA