≫ 

Majmun igra igricu, ali džojstik je isključen: Startap Elona Maska ugradio mu je čip u mozak

Neuralink je osnovan 2016. godine u San Francisku, a plan mu je da ugradnjom bežičnih čipova u mozak pomognu lečenju neuroloških stanja

  • 3
Majmun Printskrin: Youtube/Neuralink

Startap Elona Maska juče je objavio snimak koji prikazuje majmuna koji igra jednostavnu videoigru nakon što su mu ugrađeni implanti zasnovani na novoj tehnologiji.

Neuralinkov snimak dug tri minuta prikazuje Pagera, mužjaka makakija, kom su na obe strane mozga ugrađeni čipovi, kako igra "Mind Pong". Iako je bio treniran da igra koristeći joystick, taj deo konzole je sada isključen. Pokrete u igrici kontroliše misleći o pomicanju ruke gore ili dole, piše Rojters.

- Prvi Neuralinkov proizvod će omogućiti osobama s paralizom da mislima upravljaju smartfonom brže nego što bi to neko mogao koristeći prste - objavio je Musk u četvrtak na Twitteru.

Kasnije verzije bi trebalo da omoguće paraplegičarima da ponovno prohodaju, najavio je Mask.

- Uređaj je ugrađen u ravni s lobanjom i puni se bežično, pa izgledate i osećate se potpuno normalno - rekao je.

Neuralink snima i dekodira električne signale iz mozga majmuna koristeći 2.000 elektroda ugrađenih u deo mozga koji koordinira pokrete ruku, rečeno je u videu.

- Koristeći ove podatke kalibrišemo dekoder matematički modelirajući vezu između uzoraka i neuralne aktivnosti i različitih pokreta džojstika koje proizvode.

Neuralink je osnovan 2016. godine u San Francisku, a plan mu je da ugradnjom bežičnih čipova u mozak pomognu lečenju neuroloških stanja poput Alchajmera, demencije i povreda kičmene moždine i da spoji čovečanstvo i veštačku inteligenciju.

Video: Ovaj majmun živi život iz snova: Mirišljava kupka, sočni desert i masaža

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA